Investii aprobate la Spitalul de Pneumoftiziologie

pneumo

Consilierii judeteni au aprobat astăzi doua credite de angajament care vizează realizarea unor lucrari de reparatii in cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie. Managerul institutiei, Radu Dabija spune ca trebuie facute investii in principal la statia de oxigen a unitatii medicale.

La Spitalul de Pneumoftiziologie au existat probleme in ultima perioada la statia de oxigen. Acest lucru se datoareaza suprasolicitarii echipamentului in urma asigurarii necesarul de oxigen pentru pacientii cu Covid. 

Dr. Radu Crisan Dabija, director Spital Pneumoftiziologie:

Vreau sa va imaginati aceasta statie de oxigen, ca o masina care functioneaza in continuu de 9 luni de zile, desi nu a fost proiectata niciodata sa faca lucrul acesta. Ca drept urmare, gradul de uzura si presiunea pusa pe aceste echipamente este extrem de mare. Ele trebuiesc facute o mentenanta lunara, ceea ce se face, aparatele au un display care ne arata cand a fost facuta ultima oara mentenanta. In schimb echipamentele nu au fost proiectate in nici un caz sa functioneze la gradul acesta de exploatare„.

Consiliul Județean va accesa 534.000 lei pentru aceste reparatii.

Dr. Radu Crisan Dabija, director Spital Pneumoftiziologie

„Avem nevoie sa facem aceste reparatii pentru ca in mod normal, sa zicem ca materialul acela filtrant, care este si o componenta foarte scumpa a statiei, care ar fi trebuit schimbat anul viitor, dar repet, datorita regimului de exploatare producatorul spune ca trebuie schimbat mai repede si asta tocmai pentru a preintampina si a nu cumva face eventuale scaderi ale calitatii oxigenului„.

Un alt proiect a vizat aprobarea sumei de 281 de mii de lei pentru efectuarea unor cheltuieli de investii de natura documentatiilor tehnice.

Dr. Radu Crisan Dabija, director Spital Pneumoftiziologie

„O alta chestiune foarte importanta este sistemul de detectii la incendii, care este obligatoriu si care si acesta trebuie reparat si trebuie reparat urgent, cu asta nu ne putem juca si sigur ca mai sunt niste sume care tin de studiile de fezabilitate, de documentatii tehnice care nu au fost facute in anul 2020, din varii motive, cel mai important motiv de departe este pandemia, dar si mai multe probleme in zona asta tehnica. Spre exemplu sunt lucrari de anvergura foarte mare este daliul cladirii care este incadarat in grad seismic ridicat si trebuie consolidat. Acesta a fost scos la licitatie si nu s-a inscris nimeni”.

Medicul a mai precizat ca toate aceste investii sunt necesare deoarece la acest spital se interneaza bolnavi in stare grava si foarte grava, care necesita in permanenta oxigen. Managerul ia in calcul și achiziționarea unui stocator de oxigen.