Întrebare adresată doamnei Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministru al Mediului, despre întârzieri privind restituirea taxei auto

dav

dav

În discuțiile publice din ultima perioadă ministrul Mediului a anunțat mai multe inițiative de a identifica o soluție pentru ca mașinile vechi, poluante, să fie taxate corespunzător nivelului de poluare. A rămas însă o problemă nesoluționată: restituirea taxei auto pentru cei care au plătit-o la achiziționarea mașinilor în anii trecuți. Mi s-a semnalat faptul că reprezentanții Fiscului spun că plata pentru cei care au depus cerere pentru restituirea taxei auto a fost sistată încă din august 2018, din lipsă de fonduri.

În mod concret, conform presei locale, care folosește cifre obținute de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași, se arată faptul că din cei peste 40.000 de ieșeni care au solicitat anul trecut restituirea taxei auto, doar circa 19.500 au primit banii înapoi. Situații similare se găsesc și în alte regiuni ale țării.

Însă, conform unui comunicat al Ministerului Mediului din septembrie 2018, ar trebui să existe fondurile necesare pe care direcțiile regionale spun că le-au finalizat încă de acum mai bine o jumătate de an. Atunci ați anunțat asigurarea de finanțare pentru mai multe proiecte majore ale țării, dar și o suplimentare a bugetului de restituire a taxei auto cu 1,345 miliarde de lei.

Planul original stipula că banii trebuiau să fie virați în două tranșe sau, mai bine zis, jumătate din beneficiari trebuiau să încaseze banii până la finele anului trecut și jumătate până la 31 martie 2019. Dată fiind această confuzie, am rugat-o pe doamna ministru să îmi răspundă la câteva chestiuni care să ne ajute să oferim cetăţenilor un orizont de timp de așteptare și un angajament din partea ministerului dumneavoastră:

– când vor fi plătite sumele de bani restante pentru cei care au solicitat restituirea taxei auto?

– de ce au existat aceste întârzieri?

– care este suma totală pe care statul român trebuie să o restituie și câți beneficiari există la nivelul întregii țări, defalcat pe județe?

Am solicitat răspuns scris și îl voi face public după ce îmi va fi comunicat.