Întreaga populație va fi vaccinată

vaccine

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat sambata in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Iasi, ca Romania va primi 4,6% din cota lunara de vaccinuri pentru Covid 19. Acesta a mai precizat ca imunizarea se va face atunci cand 60-70% din populatie va fi vaccinata.

Nelu Tataru, Ministrul Sanatatii

Noi vom achizitiona vaccinuri pentru intreaga populatie. Ajungem sa spunem ca avem o imunizare atunci cand avem un 60-70% din populatie vaccinata.

Nu tine de noi cand vor veni fiecare dintre aceste transe, tine de autorizatia pe care o vor obtine aceste firme.

Ministrul a mai declarat ca exista o etapizare a vaccinarilor aprobata prin hotarare de guvern.

Nelu Tataru, Ministrul Sanatatii

După cum ştiţi, acum o săptămână, printr-un memorandum, lua naştere un comitet naţional pentru coordonarea activităţilor de vaccinare împotriva infecţiilor cu SARS-CoV-2. Acest comitet naţional, în subordinea şi coordonarea prim-ministrului, a elaborat în ultima lună o strategie de vaccinare. Această strategie de vaccinare a fost aprobată prin hotărâre de guvern şi şedinţa de guvern de aseară, urmând ca ea să fie analizată în Consiliul de Securitate şi să avem o conferinţă de presă elaborată a Comitetului Naţional vinerea viitoare. În această strategie de vaccinare se urmăreşte pas cu pas de la primirea vaccinului, transportul acestuia, depozitele centrale, depozitele regionale, centrele de vaccinare, care sunt priorităţile, urmărirea celor care au făcut vaccinul, solicitarea şi anunţarea lor pentru rapel.

Acesta a mai precizat ca sunt sase firme care au semnat cu Comunitatea Europeana pentru livrarea vaccinului pentru coronavirus.

Nelu Tataru, Ministrul Sanatatii

Printre aceste şase avem trei firme care lucrează pe ARN mesager, două firme care lucrează pe virus atenuat şi o firmă care lucrează pe proteine. Toate cele şase firme au un grafic de livrare, sunt în faza de autorizare a vaccinului. În SUA sunt primele autorizări pentru firmele care vin de acolo, Agenţia Europeană a Medicamentului urmând ca la începutul lunii viitoare să evalueze şi să dea aceste avize. Fiecare dintre aceste firme au un grafic de livrare.