Intrarea României în Schengen ar duce la creșterea economiei cu 0,5%, susține Adrian Câciu

spațiul Schengen

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că aderarea României în Spațiul Schengen ar putea duce la creșterea economiei cu 0,5 la sută.

Potrivit acestuia, creșterea de 0,5 puncte procentuale ar veni din majorarea fluxurilor comerciale, dar şi din creşterea încrederii investitorilor în România şi realizarea de noi investiții.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că a discutat cu premierul Olandei, Mark Rutte, despre aderarea României la Schengen, sperând că în cel mai scurt timp vor fi întrunite condiţiile politice pentru intrarea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie.

Nicolae Ciucă susține că aderarea României la spaţiul Schengen va reduce semnificativ costurile transportatorilor.

„Această vibrantă cooperare la nivelul sectorului de afaceri mă determină să punctez beneficiul direct al aderării României la Schengen: pentru economia olandeză, prin ridicarea controalelor la frontierele interne, se vor reduce semnificativ costurile transportatorilor şi în egală măsură efectele negative ale întârzierilor pentru pieţe şi lanţuri valorice. Este o realitate că războiul Rusiei în Ucraina a deviat fluxuri semnificative de mărfuri către România”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Mark Rutte a precizat că Olanda nu este „în principiu” împotriva aderării României la Spațiul Schengen.

„România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că poate fi vorba de aderarea la Schengen când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi Mecanism de Cooperare şi Verificare. Paşii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi, după aceea, o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este în principiu împotriva aderării României la Schengen”, a spus Mark Rutte, premierul Regatului Țărilor de Jos, potrivit traducerii oficiale.

Premierul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, a efectuat miercuri o vizită în România. Acesta a fost însoţit de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, judeţul Braşov.