Intr-o saptamana, 79 scoli au disparut din categoria de risc seismic I. Lista actualizata a scolilor si gradinitelor din tara cu probleme

liceulpedagogic_1837.5x1223.25

Saptamana trecuta, Nicolae Ciuca a cerut in sedinta de Guvern urgentarea lucrarilor de reabilitare a 118 scoli din tara cu risc seismic de gradul 1. Astazi, cu ocazie primei reuniuni a Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic mai erau doar 39 scoli incadrate in categoria de risc seismic I, ca urmare a actualizării în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, de către unitățile de învățământ.

Dintre acestea, 21 sunt clădiri în care se desfășoară, în prezent, activități școlare, 15 având destinația săli de clasă sau laboratoare, restul având alte destinații (cămin, sală de sport, alte destinații). Școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern.

În cadrul Comitetului interministerial s-a stabilit ca mâine, în ședința de Guvern, să fie analizat, în primă lectură, proiectul de Ordonanță de Urgență privind aprobarea acestui program guvernamental. Executivul va face mâine, în ședință, o primă evaluare a cadrului legislativ, pentru a eficientiza procedurile legale în cazul clădirilor expuse riscului seismic.

”Vom monitoriza cu atenție ca tot ceea ce stabilim în acest comitet să se aplice. În acest moment este prioritar să urgentăm reabilitarea și consolidarea școlilor și tuturor clădirilor în care se desfășoară procesul educativ, a spitalelor și clădirilor publice. Avem identificate o parte din fonduri. Acolo unde nu vom avea resursa financiară de la Fondul de rezervă ne vom coordona cu Ministerul de Finanțe și identificăm soluțiile de asigurare a finanțării. Cert este că avem nevoie de prioritizare în funcție de nivelul de risc seismic și de coordonarea cu posibilitățile financiare ale autorităților locale pentru că este nevoie de asumarea atât la nivelul Guvernului, cât și al autorităților locale”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul întâlnirii, ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat lista clădirilor încadrate în clasa de risc seismic I și a menționat care dintre acestea sunt, în prezent, în uz.

“O parte din inspectorii școlari din județele în care se află clădiri încadrate în clasa de risc seismic I și în care se desfășoară activități didactice au anunțat Ministerul, în cursul zilei de azi, că deja au fost identificate soluții pentru relocarea elevilor. Inspectoratele școlare au termen până miercuri, 22 februarie, pentru a identifica, împreună cu autoritățile locale, soluții de relocare”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

De la ultima actualizare a informațiilor în SIIR, din luna septembrie a anului 2022, din cele 118 clădiri declarate de conducerile unităților de învățământ ca fiind încadrate în RSI, unele au urmat programe de consolidare, iar altele sunt, în prezent, în conservare, nefiind folosite.

Lista scolilor si gradinitelor din tara cu probleme:

Școala Gimnazială Filipeni, județul Bacău;
Grădinița cu Program Normal Ferestrău (Oituz), județul Bacău;
Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, județul Brăila;
Școala Gimnazială Nr. 1 Adunații Copăceni, județul Giurgiu;
Școala Gimnazială Nr. 3 Voluntari, județul Ilfov;
Colegiul Național Pedagogic Vasile Lupu, județul Iași;
Grădinița cu Program Normal „Al.I. Cuza”, județul Iași;
Grădinița cu Program Normal Nr. 20 Baia Mare, județul Maramureș;
Școala Gimnazială, comuna Dulcești, județul Neamț;
Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal, județul Olt;
Grădinița cu Program Normal Broșteni, județul Olt;
Școala Primară Dîmbu (Băicoi), județul Prahova;
Grădinița cu program normal Deleni, județul Suceava;
Școala Gimnazială Nr. 1 Timișoara;
Școala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, județul Vrancea.

Cladirile cu ata destinatie:

Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” București – sală de sport;
Clubul Sportiv Școlar Ilfov – 2 clădiri (un spațiu profesori și un spațiu grădiniță);
Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești, județul Ilfov – cămin;
Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – anexă;
Casa Corpului Didactic județul Ilfov – cămin.