Interzis trotinetelor electrice pe trotuare

trotinete electrice

Trotinetele electrice nu mai au voie pe trotuare. Guvernul a aprobat o hotarare prin care reglementeaza circulatia trotinetelor electrice pe drumurile publice.  Conducatorii de trotinete electrice sunt obligati sa mearga pe pista de bicicleta si pot urca pe ele doar daca au asupra lor actul de identitate.

Este adevarat, sunt utile si usor de parcat, insa sunt si cele care au inregistrat aproximativ 250 de accidente, soldate cu un deces. Acum, Guvernul a aprobat o hotarare prin care conducatorii de trotinete electrice sunt obligati sa respecte o serie de reguli. Vor circula numai pe pista, daca aceasta exista, nicidecum pe trotuar si, se vor urca pe trotinete doar daca au asupra lor actul de identitate. Parerile sunt impartite, de la cei care le inchiriaza, pana la posesori si pietoni.

Teo, proprietar închirieri trotinete: „Le-am adus din martie, urmează să se încheie sezonul acum în octombrie, noiembrie, depinde de vreme. Văd că mulți au renunțat la biciclete și s-au axat mai mult pe trotinete.”

Iuliana: „Admir pe cei care au luat decizia să meargă pe trotinetă, dar într-adevăr, trebuie să știi să o și conduci. De multe ori am fost nevoită să mă feresc de ei, mergând pe stradă sau pur și simplu ieșind la o mică plimbare.”

Ana: „Pentru mine, care stau destul de departe de facultate, trotineta este facilă, adică cu autobuzul fac cam o oră, și cu tramvaiul la fel, iar cu trotineta mă mișc destul de repede, fac 35 minute. La noi in  Iasi sunt piste?   Merg și pietonii pe pistele pentru biciclete. Ar trebui să se facă piste calumea să putem circula și noi.”

In Iasi, vara aceasta autoritatile locale au anuntat lansarea unui serviciu de inchiriere a trotinetelor electrice. Proiectul, insa a batut pasul pe loc dupa ce a fost pus in dezbatere publica.

Daniel Juravle – viceprimar Iași: „Noi ne dorim să avem o variantă de andocare a trotinetelor electrice, adică un sistem în care ele să fie clar stabilite locații unde ele vor putea fi parcate, nu lăsate pe stradă sau oriunde, așa cum se întâmplă în București pentru că și din această cauză se întâmplă și foarte multe accidente în București.”

De asemenea, trotinetele electrice trebuie sa fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roti, care, in miscare, formeaza un cerc continuu.