Interventie medicala in premiera facuta la Instititul Regional de Oncologie de la Iasi

Sharing is caring!

Medicii au realizat un allotransplant, intre donator si pacient, rude intre ei. Procedura a durat mai bine de o luna de zile si a fost singura sansa la viata pentru pacienta diagnosticata cu o forma grava de cancer.

Procedura s-a derulat pe o perioada de 35 de zile, timp in care pacienta a stat internata in clinica de Hematologie  a Institutiului Regional de Oncologie.

Femeia in varsta de 42 de ani, diagnosticata cu leucemie acuta mieloblastica, a primit celule stem de la fratele ei, singura persoana compatibila, care i-a redat sansa la o viata noua.

Angela Dascalescu, sef Centrul de Transplant Medular IRO Iasi: “Este o procedura complexa, care presupune o infrastructura speciala, multiple teste care trebuie facute in spitalul nostru si invetsigatii, o echipa antrenata in tratamentul pacientilor cu transplant medular. Va fi urmarita minim 5 ani de zile dupa allotransplant, iar aceasta procedura deschide drumul ca multi alti pacienti cu afectiuni hematologice grave sa poata beneficia de un tratament care le ofera o sansa importanta la supravietuire. Pentru zona Moldovei este prima data cand se face aceasta procedura, pacientii nostri, pana acum, trebuiau sa acceseze centrele de transplant din tara, care sunt supraaglomerate si asteptau luni de zile, ani de zile pana cand faceau acest transplant. Daca nu ar fi facut acest transplant, riscul ca boala pacientei sa fi cazut in timp foarte scurt era foarte mare si viata ii era in pericol. Transplantul trebuia facut cat mai repede posibil, pentru ca riscul era foarte mare, avand in vedere forma ei de boala si factorii asociati ca boala sa recada intr-un timp foarte scurt si ea sa nu mai poata supravietui acestei boli“.

Pe cale venoasa, medicii au administrat celule stem hepatopoietice de la donatorul sanatoas la pacient, cu cel putin o saptamana inainte de procedura de transplant.

Ion Antohie, medic specialist compartimentul de transplant medular: “Procedura de allotransplant de celule stem hepato-poetice presupune, intr-o etapa initiala, distrugerea bolii pacientului prin intermediul unei chimio-terapii administrate intravenos si a unul tratament imunosupresiv, care este detsinat aducerii unitatii pacientului intr-o stare in care acesta sa accepte grefa primitorului, cum ar veni sa accepte transplantul in sine. Acestea vor grefa masura sanatoasa aindividului si va reconstitui formarea tuturor celulelor din sangele oricarui pacient si imunitatea noua ce se formeaza in organismal pacientului va lupta impotriva bolii”.

Cea de-a doua interventie de allotransplant va fi facuta la inceputul anului viitor.

Mihaela Grosu, manager IRO Iasi: “Suntem bucurosi ca am reusit sa realizam aceasta procedura. Incercam sa ne inscriem si noi in randul unitatilor care realizeaza transplant pentru ca solicitarile sunt mult mai mari pentru ca capacitatea unitatilor care realizeaza aceasta procedura”.

Pe lista de asteptare pentru o astfel de procedura medicala se afla aproape o suta de pacienti din intreaga Moldova. In judetul Iasi, sansele ca un bolnav de leucemie acuta sa-si gaseasca un donator de celule stem sunt extrem de mici,  tinand cont de faptul ca, anual, la IRO sunt diagnosticati peste 100 de pacienti cu aceast maladie, iar sansa de compatibilitate este una la un million de donatori.

shares