Intervenţie în premieră la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, la un pacient cu proteinoză alveolară

pneumoftiziologie

O echipă de medici de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi a efectuat o intervenţie endoscopică în timpul căreia au aplicat procedura Whole Lung Lavage, care presupune o spălătură totală, în cazul unui bărbat în vârstă de 55 de ani.

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, conf. univ. dr. Radu Crişan Dabija, medicul şef al secţiei ATI, Gabriel Florin Iosep, şi dr. Anda Tesloianu au efectuat o intervenţie endoscopică unui bărbatul diagnosticat cu o boală rară – proteinoză alveolară.

Conform medicilor, acest pacient a fost internat în spital din cauza COVID-19. După un timp de la externare, pacientul a revenit la spital pentru că se simţea în continuare rău, motiv pentru care medicii i-au făcut un Computer Tomograf.

Conform literaturii de specialitate, sunt diagnosticate 0,37 cazuri de proteinoză alveolară la 100.000 de locuitori. Boala se manifestă cu pierderea posibilităţii de a transfera oxigen din plămâni în sânge şi dioxid de carbon din sânge în plămâni, din cauza acumulării în exces de proteine în alveolele pulmonare. Singura modalitate de tratament o reprezintă lavajul pulmonar, făcut cu mari cantităţi de ser fiziologic preîncălzit la temperatura corpului. Totodată, este şi singura modalitate de a salva un om care se îneacă, la propriu, cu secreţiile sale excesive din plămân.

Pacientul a trecut cu bine peste operație, iar potrivit medicilor, acesta va mai suferi o intervenție chirurgicală pentru celălalt plămân.