Internet Wi-Fi gratuit în mijloacele de transport public din Iași

Utilizatorii mijloacelor de transport public din Municipiul Iași se pot bucura deja de un oraș „smart”, în care serviciile publice pot fi folosite cu ușurință grație soluțiilor tehnologice moderne. După lansarea aplicației 24pay, prin care pot fi achiziționate bilete online, Primăria Municipiului Iași, prin Compania de Transport Public, a finalizat dotarea a 259 de autobuze și tramvaie cu dispozitive pentru conectarea la internet wireless.

„Încă de la începutul mandatului mi-am asumat modernizarea transportului public drept o prioritate de prim rang. Doar printr-un transport public modern, accesibil, confortabil și predictibil, astfel încât să fie atractiv pentru ieșeni, vom putea fluidiza traficul rutier și, astfel, contribui și la reducerea poluării. Nu ne vom opri aici. Cu fonduri locale și, mai ales, europene, vom achiziționa tramvaie noi și autobuze electrice, vom moderniza integral calea de rulare a tramvaielor și vom implementa sistemul de e-ticketing. În acest fel, în câțiva ani, transportul public în Municipiul Iași va deveni unul dintre cele mai moderne din țară”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Începând de vineri, 15 februarie, utilizatorii de smartphone-uri pot folosi în mod nelimitat și gratuit internetul în autobuze și tramvaie. Este necesar ca aceștia să își înregistreze dispozitivul în rețea doar o singură dată. Ulterior, de fiecare dată când aceștia vor utiliza transportul public, telefonul se va conecta automat la internet (rețeaua „CTP Wi-Fi free”). Pentru conectare trebuie urmați doar următorii pași: activarea funcției wireless a telefonului mobil și înregistrarea dispozitivului în rețea (prin intermediul Facebook, Twitter sau Instagram ori prin completarea unui formular cu datele privind numele, prenumele și e-mail-ul utilizatorului).

Prin această soluție, Primăria Municipiului Iași are la dispoziție și un mecanism suplimentar de interacțiune cu cetățenii. Astfel, portalul de acces Wi-Fi permite și transmiterea de informații de interes public și publicarea de sondaje de opinie, încurajând astfel participarea ieșenilor la deciziile care îi influențează. Traficul de Internet este filtrat prin serviciul Business Internet Security pentru a limita riscurile de securitate și utilizarea abuzivă a rețelei.

Perioada de implementare a proiectului a fost ianuarie – februarie 2019, iar valoarea contractului încheiat cu Orange România pentru o perioadă de un an este de aproximativ 125.000 de lei. „Accesul la Internet de mare viteză este un prim pas către accesul oricui la informație digitală și e-guvernare, motiv pentru care inițiativa Primăriei Municipiului Iași și a Companiei de Transport Public Iași este un demers firesc pentru o comunitate în plin proces de dezvoltare și modernizare. Orange are o experiență de peste șapte ani în crearea de soluții Wi-Fi oferite ca serviciu municipalităților și clienților de business. Ne bucurăm să vedem deschiderea autorităților locale pentru transformarea Iașului într-un oraș al viitorului”, a declarat Florin Popa, Business to Business Director în cadrul Orange România.

Colaborarea dintre Orange și Primăria Municipiului Iași a debutat în luna iulie 2018 printr-un proiect pilot de Wi-Fi gratuit (rețeaua „Free Wi-Fi by Orange”) disponibil în zona pietonalului Ștefan cel Mare.

În altă ordine de idei, primarul Mihai Chirica a declarat că în cadrul ședinței de marți, 12 februarie, a Grupului de Lucru Local pentru Tehnologia Informației, o serie de antreprenori din industria IT au propus să creeze o aplicație care, integrând și prelucrând datele transmise prin GPS de mijloacele de transport public, să ofere utilizatorilor informații precise privind circulația acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *