Interes ridicat la concursul pentru posturi didactice organizat de UTI

uti iasi

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a scos, în primul semestru al anului universitar 2018-2019, 38 de posturi didactice la concurs pe perioadă nedeterminată, toate fiind ocupate, concursurile fiind validate în cadrul ședinței Senatului din data de joi, 14 februarie 2019. Au fost 5 posturi de profesor universitar, 12 de conferențiar universitar, 18 de șef de lucrări sau de lector și 3 de asistent universitar. Cele cinci posturi noi de profesori sunt la mai multe dintre facultățile Politehnicii: unul la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, două la Facultatea de Construcții și Instalații, unul la cea de Electronică Telecomunicații și Tehnologia Informației și unul la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”.

Conducerea TUIASI remarcă faptul că anul acesta a fost un interes sporit pentru posturile scoase la concurs pentru intrarea în sistem, fie ca asistent, fie direct ca șef de lucrări, argumentând acest lucru și cu faptul că salariile din învățământ au crescut și cariera didactică a devenit o opțiune viabilă pentru tineri.

„Cele mai multe poziții au fost ocupate de persoane din universitate, de pe posturi inferioare, dar avem și posturi pe care au concurat cei din afara universității. După cum se poate observa predomină posturile de conferențiar și șef de lucrări. Putem spune că se menține în continuare problema penuriei de personal în domeniul IT, pentru că există o concurență majoră din mediul privat, dar în același timp cariera academică universitară începe să devină atractivă, și prin creșterea salariului. Și la acest concurs am avut două persoane ce au candidat pe un post de șef de lucrări, ambele din afara sistemului. Ne așteptăm ca pe viitor numărul de candidați să devină din ce în ce mai mare“, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorectorul responsabil cu activitatea didactică la TUIASI.

Concursurile au avut loc în perioada 5 – 7 februarie și au fost validate în ședința Senatului de pe 14 februarie. Rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, spune că universitatea trebuie să ofere, neîngrădit, posibilitatea ascensiunii profesionale în rigorile legii, dacă dorește să ceară performanță de la profesorii și cercetătorii acesteia. „Am susținut deschis întotdeauna că satisfacția profesională reprezintă sursa dezvoltării carierei didactice și științifice. Ca în anii trecuți, am propus scoaterea la concurs a tuturor posturilor didactice în primul semestru, având experiența neplăcută a unor modificări legislative de sfârșit sau început de an care au amânat acest proces. Însă am lăsat la latitudinea facultăților programarea scoaterii acestor posturi. Sunt bucuros că, în afara promovării colegilor înscriși la concurs, avem și câteva intrări în sistem, ceea ce confirmă faptul că există resursă umană de foarte bună calitate care să permită transferul activităților de la o generație la alta”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.