Interes major din partea constructorilor pentru doua loturi din sectorul montan al A8

Sunt sute de clarificari solicitate de constructorii pentru cele doua loturi din sectiunea montana a A8 scoase la licitatie de CNAIR. Chiar si asa, doar vointa politica poate sa miste celelalte 4 loturi din partea cea mai dificila a A8.
“Avem sectiunea montana, cea mai dificila, impartita in 6 loturi din care doua loturi respectiv Miercurea Nirajului – Sarateni si Leghin – Pipirig care au fost scoase la licitatie de catre CNAIR. Pentru celelalte 4 loturi deja s-a semnat protocolul de preluare intre CNAIR si CNIR. Dupa ce se incheie procedurile administrative, eu cred ca din septembrie vor intra in forta. Vorbim despre realizarea caietelor de sarcini, practic procedurilor pentru scoaterea la licitatie. In varianta optimista, pana la sfarsitul anului am putea avea cele 4 loturi scoase la licitatie. Aici intervine problema finantarii pentru ca si cele doua loturi au fost lansate printr-o clauza suspensiva care se refera la cofinantarea partii romane. 40 la suta din proiect este asigurat de Comisia Europeana dar diferenta de 60 la suta trebuie sa o asigure statul. Ca sa ma inteleaga toti oamenii, clauza suspensiva este o promisiune de plata pe care o face Guvernul Romaniei ca sa poata fi lansata licitatia. Am citit saptamana aceasta un fake ca nu sunt doritori sa se inscrie la licitatie ori pot sa va spun ca sunt peste 300 clarificari solicitate chiar de doritori…Studiul de fezabilitate pe zona montana este destul de subtire si nu din cauza acordului de mediu care este foarte bine realizat ci al studiilor geo”, a spus Catalin Urtoi, membru CA in CNIR, la emisiunea Linia Intai de la TeleM.
Acesta sustine ca nu sunt mari probleme in privinta celor doua capete finantate prin PNRR din A8. In scurt timp, firmele castigatoare ar putea intra efectiv in teren.
“Proiectul dinspre Moldova de la Leghin la Motca unde lucreaza UMB este finalizat. In acest moment este in faza de avizari in cadrul companiei CNAIR, urmand ca, eu zic ca in septembrie, UMB-ul va intra cu prima lopata cum se spune. Este un petec de 25 kilometri important. Pe partea Tg. Mures – Miercurea Nirajului, inclusiv conexiunea la A3, acolo este o firma din Turcia. In momentul de fata ei sunt in faza de proiectare. Probabil va fi intarziata proiectarea pentru ca au gasit niste neconformitati la niste structuri de rezistenta dar nu este nimic grav. Este o situatie normala, ce tine de partea tehnica. Ei in luna noiembrie ar trebui sa inchida proiectul. In ianuarie, eu zic ca vor intra si turcii in teren”, a spus Catalin Urtoi, membru CA in CNIR, la emisiunea Linia Intai de la TeleM.