Inteligenta artificiala si tehnologia vor inlocui activitatea umana?

Este intrebarea la care incearca sa raspunda oamenii de stiinta din mai multe domenii. Vedem cum multe dintre activitatile curente sunt inlocuite de masini si roboti, iar tehnologia este inovata de la o zi la alta. Acestea nu sunt preocupari doar ale oamenilor de stiinta, ci si ale mediului academic iesean care incearca sa raspunda la una dintre cele mai actuale provocari ale vietii.

Domeniul AI se bazează pe informatică, inginerie informațională, matematică, psihologie, lingvistică, filozofie și multe alte domenii. Toate acestea sunt un cumul al cercetarilor stiintifice din ultimii 30 de ani, iar de benficiile inteligentei artificiale se bucura intreaga societate.

Scopul general al cercetării inteligenței artificiale este de a crea o tehnologie care să permită calculatoarelor și mașinilor să funcționeze într-o manieră inteligentă, asemenea omului. Tot mai multe profesii dispar pentru ca sunt inlocuite de roboti iar acest lucru ii sperie pe multi. Prof. univ. dr. psih. Daniel David, Membru Corespondent al Academiei Române, unul dintre cei mai cunoscuţi și apreciați oameni de ştiinţă din România, specialist în psihologie și științe cognitive, a explicat care este rolul inteligentei artificiale in zilele noastre.

Prof. Dr. Daniel David, Rector Universitatea Babeș-Bolyai: “Cu siguranță că paradigma civilizației noastre cred ca se va schimba major. Cred ca inteligenta artificiala nu va fi doar un instrument pentru fiinta umana. La un moment dat s-ar putea sa devina un agent cu drepturi si obligatii si cred ca dezvoltarea tehnologica va schimba si ceea ce noi numim om si umanitate astazi”.

Profesorul considera ca AI va veni in sprijinul omenirii si nu impotriva ei.

Prof. dr. Daniel David, Rector Universității Babeș-Bolyai: “Da, cred ca intr-o directie si sens bun daca suntem atenti la aceste lucruri. Decizia finala trebuie sa apartina omului, sa se faca pe baza liberului arbitru intr-o maniera transparenta, intr-un contaxt definit de etica si de acceptabilitate sociala 01.06

Academia Romana Filiala Iasi a pus bazele unui proiect „Mărturii ale vieții culturale din Academia Română”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Prin acest proiect lumea academica propune publicului personalități marcante, oferind perspective valoroase asupra culturii și științei în contextul actual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *