Întâlnire la Hanoi a rectorului Universităţii Tehnice cu oficiali vietnamezi. Miza: reluarea tradiţiei ca tineri de acolo să studieze la Iaşi

TUIASI

Rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a discutat cu ambasadorul României în Vietnam, Excelenţa Sa Cristina Romila, despre posibilitatea creşterii numărului de vietnamezi care vor să studieze la Iaşi. Întrevederea privată a avut loc luni, în cadrul târgului educaţional din Vietnam, „Talk Global Study”.

Întâlnirea dintre rectorul TUIASI, prof.dr.ing. Dan Caşcaval, şi ambasadorul României în Vietnam a avut loc la sediul Ambasadei României din Hanoi, capitala Vietnamului, în prezenţa ministrului consilier Mihaela Rutjens. Subiectul principal al întrevederii a fost extinderea şi intensificarea colaborărilor dintre Politehnica ieşeană şi universităţile din Vietnam, mai ales în contextul tradiţiei din trecut, când mii de vietnamezi au făcut studiile superioare în România.

„Întâlnirea s-a desfăşurat într-o notă deschisă, deosebit de agreabilă şi cu abordări practice. Am solicitat doamnei ambasador această întrevedere din urmă cu aproape o lună, Excelenţa Sa a acceptat-o imediat, ceea ce onorează universitatea noastră. Subiectele discutate au fost, în mod evident, direcţionate pe posibilitatea implicării Ambasadei României în facilitarea iniţierii unor colaborări cu universităţile din Vietnam, având în vedere că informaţiile de care dispune sunt extinse şi actuale. Dorinţa expusă de mine, agreată în mod direct de Excelenţa Sa, a fost ca aceste colaborări să se realizeze la nivel instituţional, nu la nivel de grup de cercetare sau chiar individual. În acest mod, forţa şi impactul parteneriatelor vor fi cu adevărat relevante”, a declarat rectorul Dan Caşcaval.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre care ar fi posibilitatea cea mai bună pentru a atrage din nou studenţii vietnamezi în România. Primul pas va trebui să îl reprezinte creşterea numărului de burse acordate de statul român. În prezent, există doar 20 de astfel de burse pentru tinerii din Vietnam care doresc să urmeze studii superioare în România.

Rectorul TUIASI conduce o delegaţie a universităţii care se află în această perioadă în Vietnam la cel mai mare târg internaţional de instituţii de învăţământ superior organizat în ţara respectivă. Scopul participării este promovarea ofertei de studiu pentru studenţi internaţionali la Politehnica ieşeană, în contextul în care numărul celor care au fost înmatriculaţi la TUIASI şi al cererilor depuse în ultimii ani a fost într-o continuă creştere.