Instiutul Inimii de la Miroslava are nevoie de unitate politica

index (5)

Ministerul Sănătății și-a arătat deschiderea pentru construirea noului Institut Regional de Medicină Cradiovasculară de la Miroslava. Deși proiectul nu a fost inclus în Programul Național de Redresare și Reziliență, se cauta acum alte surse de finantare.

Necesitatea construirii unui nou Institut al Inimii reprezintă un proiect ambițios și necesar pentru regiunea Moldovei. Totusi, ministerul considera esential un control al costurilor, o transparența a procedurilor în proiectare și construcție.

Costel Alexe, Președinte Consiliul Județean Iași:

„Trebuie să vă mărturisesc că în acești doi ani, Consiliul Județean Iași împreună cu Ministerul Sănătății, Primăria Miroslava și Institutul de Boli Cardiovasculare au depus cu toții energia și priceperea noastră să avem astăzi acest proiect pe care îl considerăm suficient de matur să obțină finanțare.

Cu resursele Consiliului Județean Iași, cu expertiza specialiștilor de la IBCV avem astăzi acest proiect ajuns cu indicatori tehnico-economici asumați și evident autorizație de construire.”

Iesenii nu vor sa renunte la numarul de paturi cu care s-a pornit la drum, asta desi, una dintre cauzele respingerii proiectului de catre Ministerul Sanatatii ar fi dimensionarea inadecvata a investitiei.

Marius Dangă, Vicepreședinte Consiliul Județean Iași

„Cei care se confruntă în fiecare dimineață cu tăvălugul de oameni care stau la rand la IBCV pentru a beneficia de serviciile de specialitate, ca să nu-i mai punem pe oamenii care mor acasă de inimă că nu au unde să se ducă să se caute. Și discutăm astea în documentele din PNRR care vorbesc de mortalitate inevitabilă în mod normal.”

Si factorul politic a contat in intarzierea derularii acestui proiect important pentru Moldova, intrucat iesenii nu reusesc sa-si urmareasca interesele comune.

Petru Movilă, Președinte PMP Iași

„Politicenii ieșeni nu sunt uniți, acum fie că vorbim de PNL sau PSD, fiindcă sunt în acceași majoritate parlamentară care susține Guvernul.

Ministerul Sănătății a fost determinat de ieșeni de managerul actual al Spitalului de Boli Cardiovasculare, de corpul medical, de pacienți, deci a fost determinat să se implice în acest proiect.”

Consiliul Județean a propus înființarea unui institut de medicină cardiovasculară la Miroslava, după un incendiu care a distrus mare parte din saloanele actualului institut din Copou, din 2018. În incendiu a fost complet distrus un etaj, suferind pagube importante și secția de ATI. Întregul proiect pentru un spital nou a fost gândit de managerul Institutului, prof.dr. Grigore Tinică.