Institutul de Psihiatrie „Socola” intră în modernizare

Încep lucrările la Institutul de Psihiatrie „Socola” în cadrul proiectului de 2 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii electrice. Lucrările se vor derula în 7 pavilioane ale unității medicale, care a scăpat până acum de evenimente nefericite deși unele instalații sunt vechi de 100 ani.

Instalațiile electrice ale Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași prezintă un grad de uzură avansat, fapt determinat de perioada îndelungată de funcționare, de circa 100 de ani de la darea în exploatare. Majoritatea elementelor componente ale instalațiilor și-au depășit durata de viață, iar acest lucru impune intrarea acestora în reparație capitală, pentru creșterea siguranței pacienților și a personalului medical.

„Clădirile institutului sunt vechi, monument istoric și din păcate nu au beneficiat în ultimii ani de investiții în partea de instalații electrice. Ce am găsit în istoric, instalațiile electrice sunt din 1905, 1930, 1972. În același timp achiziționăm și un generator de rezervă astfel încât să le oferim pacienților o siguranță în actul medical și, bineînțeles, personalului medical condițiile să-si desfășoare activitatea in siguranță”, a declarat Cristina Dobre, directorul Institutului de Psihiatrie „Socola”.

Deși au crescut numărul de solicitări la Institutul de Psihiatrie „Socola”, conducerea unității medicale a întocmit deja o strategie ca actul medical să se desfășoare normal pe durata lucrărilor.

„Am gândit un plan astfel încât să nu afectăm foarte mult activitatea medicală, să reușim să mai mutăm pacienții dintr-o parte în alta. Nu vom începe probabil in același timp pe toate clădirile. Avem pavilioane de bărbați și de femei și vom respecta un echilibru oarecum. Începem și la bărbați și femei, dar păstram un număr de paturi, pentru că solicitările pentru serviciile medicale ale institutului sunt in creștere în ultima perioadă. Probabil oamenii au trecut peste problemele din pandemie. Ne putem trata in ambulatoriu, la medicul de familie, dar exista situații în care avem neapărată nevoie de internare”, a declarat Cristina Dobre, directorul Institutului de Psihiatrie „Socola”.

Pentru copii, unitatea medicală nu dispune de suficiente, dar a început un proces de modernizare și dotare a actualului de compartiment cu 20 paturi. Conducerea spitalului face demersuri să-l transforme într-o secție cu 25 paturi și crearea unei linii de gardă pentru neuropsihiatrie infantilă.