Institutul „Cantacuzino” aniversează 103 ani dar isi cauta gloria de altadata

Înființarea Institutului a fost posibilă și stimulată de efervescența dezvoltării pe toate planurile sociale ale României Mari, proclamată prin actul istoric de la 1 Decembrie 1918. Laboratorul de Medicină Experimentală, creat în 1901, își încheia misiunea sa istorică. Era acel laborator-uzină, cum îl numea Profesorul Ion Cantacuzino, care a avut misiunea istorică pusă în slujba umanității de preparare de seruri și vaccinuri ce au biruit în lupta aspră antiepidemică din timpul celor două mari flageluri – Al Doilea Război Balcanic din 1913 și Primul Război Mondial (1916-1918).

Institutul „Dr. Ion Cantacuzino” a fost înființat legal în 1921. Trecerea de la laborator la institut, împlinea cerințele dezvoltării promovată de înfăptuirea României Mari. În Monitorul Oficial din 16 iunie 1921 a fost publicată Legea privind înființarea ,,Institutului de seruri și vaccinuri Dr. Ion Cantacuzino”, votată în Parlament și promulgată de Regele Ferdinand la 13 iulie 1922, cu Decretul nr. 3068. Institutul s-a instalat în actuala clădire în 1924.

Înființarea Institutului de Seruri și Vaccinuri a constituit un eveniment de mare rezonanță națională. Numeroase personalități au salutat apariția sa, acesta fiind gândit ca un ,,cartier general” de luptă pentru prevenirea și combaterea bolilor infecțioase și prin care s-au derulat, de-a lungul vremii, numeroase programe naționale de sănătate publică. Considerat unul dintre părinții școlii românești de microbiologie și al sistemului sanitar modern, Ion Cantacuzino era „medicul curant al întregii națiuni române”.

Rămas, însă, sub tutela statului și neprimind finanțări pentru investiții din partea acestuia, cu un management politizat și parazitat de corupție, nu putea face față concurenței marilor companii farmaceutice internaționale, și astfel activitatea lui s-a redus. Subfinanțarea a făcut și ca în domeniul resurselor umane sectorul privat să-l domine, astfel micile investiții care s-au făcut totuși nu au putut fi operaționalizate din lipsa personalului. 

Din anul 2017, Institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătății la Ministerul Apărării Naționale, sub denumirea Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, cu scopul de a-l revigora și a reîncepe producția de vaccinuri și de alte produse prin care era renumit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *