Instituțiile publice nu mai au voie să le ceară persoanelor fizice sau juridice copii după acte

birocratie_guvern_ghisee_naspa-550x370

foto: timesnewroman.

Dispare dosarul cu șină. Instituțiile publice nu mai au voie să ceară persoanelor fizice sau juridice copii după acte emise de stat, pentru a rezolva diverse solicitări, cum ar fi de exemplu eliberarea certificatului de căsătorie. Legea a a primit a primit astăzi votul final în Camera Deputaților.

„Legea noastră de azi vorbește scurt și apăsat despre interzicerea copiilor inutile, care se adună la dosarul cu șină. Sunt în vigoare azi 800 de texte legislative prin care statul solicită, prin lege, copii după acte pe care tot statul le-a emis. Votul nostru de azi va declanșa o reacție în lanț care va obliga instituțiile să recurgă la soluții simple prin care să-și trimită documentele între ele. De exemplu, unealta diabolică numită e-mail.”, a zis inițiatorul proiectului, deputatul PNL George Tuță.

Deputații Dumitru Coarna de la PSD și Ilie Coleșa de la AUR consideră că noua legea va fi greu de pus în practică.

„Din perspectiva funcționarului această lege devine inabordabilă pentru că dotarea logistică nu permite lucrul ăsta, iar efectivele și merg la Ministerul de Interne, avem un deficit funcțional de peste 20.000 de oameni. Practic, noi punem acum carul înaintea boilor.” a spus Dumitru Coarna.

„Te duci la ghișeu cu un dosar, o cerere, pentru un serviciu și acel funcționar trebuie să trimită doar pentru tine 4, 5, 10 e-mailuri către alții care vor primi mii de e-mailuri cărora vor trebui să le răspundă atașând niște documente scanate.”, a subliniat Ilie Coleșa.

Deputatul PNL, Pavel Popescu, a menționat că depinde de fiecare cetățean ca lucrurile să se schimbe cât mai repede.

„În fața unui funcționar public puțin ostil, fără să generalizez aici, cetățeanul trebuie să-și ia puterea din astfel de legi. Și dacă mergeți la un ghișeu și vi se cere copia după buletin, desigur, după promulgarea legii, sunați la un număr de WhatsApp care va fi făcut public, trimiteți-vă sesizarea și vă asigur că deputații PNL și senatorii PNL vor lua în considerare sesizările dumneavoastră.”, a afirmat deputatul.

Proiectul aprobat de Camera Deputaților merge la Cotroceni pentru promulgare.