Instituțiile publice nu mai au voie să ceară copii după acte emise de stat. Iohannis a promulgat legea

birocratie_guvern_ghisee_naspa-550x370

foto: timesnewroman.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea conform căreia instituțiile publice nu mai au voie să ceară persoanelor fizice sau juridice copii după acte emise de stat, pentru a rezolva diverse solicitări, cum ar fi de exemplu eliberarea certificatului de căsătorie. 

Legea completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Proiectul de lege pentru subțierea dosarului cu șină a fost inițiat de deputatul PNL George Tuță.

„Legea noastră de azi vorbește scurt și apăsat despre interzicerea copiilor inutile, care se adună la dosarul cu șină. Sunt în vigoare azi 800 de texte legislative prin care statul solicită, prin lege, copii după acte pe care tot statul le-a emis. Votul nostru de azi va declanșa o reacție în lanț care va obliga instituțiile să recurgă la soluții simple prin care să-și trimită documentele între ele. De exemplu, unealta diabolică numită e-mail.”, a zis deputatul PNL George Tuță.

Instituțiile publice sunt nevoite să îşi dezvolte baze de date interconectate şi proceduri simplificate de interogare a acestora. 

„Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”, prevede legea.

Deputatul PNL Pavel Popescu a anunțat, în ziua când proiectul a fost aprobat de Camera Deputaților, că va fi făcut public un număr de telefon pentru reclamații, în cazul în care funcționarii nu respectă noua lege.

„În fața unui funcționar public puțin ostil, fără să generalizez aici, cetățeanul trebuie să-și ia puterea din astfel de legi. Și dacă mergeți la un ghișeu și vi se cere copia după buletin, desigur, după promulgarea legii, sunați la un număr de WhatsApp care va fi făcut public, trimiteți-vă sesizarea și vă asigur că deputații PNL și senatorii PNL vor lua în considerare sesizările dumneavoastră.”, afirma deputatul.