Institut Regional de Medicină Cardiovasculară, la Iași, din 2026

unnamed

Consilierii judeteni ieseni au analizat astazi proiectul care vizeaza construirea noului Institut de Boli Cardiovasculare, unicul centru din regiunea de Nord-Est a României care ofera servicii de chirurgie cardiovasculara pentru adulti și copii. Acesta prevede un parteneriat intre Consiliul Judetean Iasi, Consiliul Local Miroslava, Ministerul Sanatatii si Institutul de Boli Cardiovasculare.

La dezbateri a fost prezent si directorul Institutului de Boli Cardiovasculare, Grigore Tinica, care a pledat pentru construirea Institutului Regional de Medicina Cardiovasculara la Miroslava. El a dat detalii despre clinicile care vor functiona aici in premiera pentru Romania.

Grigore Tinica, manager IBCV Iasi

Acest institut este de o importanta covarsitoare pentru toata populatia Moldovei fiind unica institutie Uniunea Europeana care acorda asistenta medicala cardiovasculara tuturor categoriilor de populeti. Practic in acest institut se vor trata pacientii de la nastere pana la 100 sau cat ne da Dumnezeu sa traim.

Acest institut va avea toate facilitatile si toate departamentele si sectiile si specialitatile medicinei cardiovasulare, de la boli congenitale in perioada neonatologiei, pana la asistarea circulatorie, transplantul de inima si ingrijirile paliative, trecand si prin sectii de preventie si recuperare cardiovasculara, pentru ca o buna parte a populatiei tarii, populatia cea mai activa, de obicei nu se trateaza si nu se investigheaza.

Institutul de Boli Cardiovasculare este unicul centru din regiunea de Nord-Est a României care ofera servicii de chirurgie cardiovasculara pentru adulti și copii.

Grigore Tinica, manager IBCV Iasi

E prevazut ca spatiile tehnice sa fie in afara spitalului. E prevazut cu mijloace de transport, cu mijloace de comunicare si de asemenea acest institut va fi integral digitalizat. Probabil, dar mai mult ca probabil, arhitectii care vor face designul acestor spitale vor prevedea si folosirea energiei verzi, panouri fotovoltaice, pentru o autonomie energetica a spitalului. Este un spital al viitorului, noi l-am gandit cu o proiectie de 50 de ani inainte, ca peste 30 sau 50 acest spital sa fie modern in continuare.

Pentru realizarea viitorului institut, Consiliul Local Miroslava pune la dispozitie un teren de 12 ha, cu acces direct la șoseaua de centură a municipiului Iasi, la Drumul European 85 si Drumul Județean 248A. Zona este propice pentru realizarea unui heliport, necesar unui spital cu standarde de nivel european.

Costel Alexe, presedinte CJ Iasi

Daca ne ajuta Dumnezeu, recuperam timpul si cu siguranta o vom face, depunem proiectul pentru Institutul Regional de Boli Cardiovasculare in termen suntem obligati ca pana in august 2026 el sa fie finalizat pentru ca el este pe rezilienta.

Proiectul a fost votat in unanimitate iar institul va fi functional cel mai probabil din 2026.