Instalații improvizate și hornuri necurățate, în schimbul vieții

Chimney-sweep_photo3-632x474

Numarul incendiilor din locuinte a crescut de cand am intrat in sezonul rece. Noua  persoane si-au pierdut viata in 69 de incendii, iar in ultima luna au fost consemnate deja 3 decese. Cele mai multe incendii s-au inregistrat in mediul rural, acolo unde sobele nu sunt curatate corespunzator, iar instalatiile de incalzire sunt improvizate.

Pompierii avertizeaza in aceasta perioada ca hornurile curatate la timp salveaza vieti. Multi nu au inteles, iar numai in ultimele luni au fost inregistrate aproape 70 de incendii  soldate cu pierderi de vieti omenesti. Doua cauze majore se desprind din acest bilant: improvizatiile instalatiilor de gaz si necuratarea cosurilor de fum. La sate, oamenii au inceput singuri sa pregateasca sobele pentru sezonul  rece.

Vox Gheorghe- localnic

Curatarea de regula se face de catre oameni care au niste unelte si care pot urca pe acoperis. Prima si prima data, dau asta jos. Verific cat de cat  aici, cat pot ajunge cu mana. Ies afara, imi pun scara. Ma urc cu un bat cu sarma ghimpata. Iau si curat chiar daca imi curge aici. Asez aici cateva lemne si ii dau foc. O tura sau doua ture, nu imi iese fum, inseamna ca este in regula si curatarea.

Oamenii au invatat cum sa pregateasca sobele pentru anotimpul rece de la parinti si bunici, fara nicio baza teoretica.  

Eu ma ocup. Sa vedeti ce frumoasa ma fac cand desfund soba. Toata ma umplu de funingine si in casa. Dupa, sterg tot frumos, spal.  

Cand desfund soba deschid si portitile si curat. Aici este la horn, cred ca merge spre camera cealalta. O maturica, facuta din paie de matura si sterg bine.

O ora pe ceas dureaza procedura, iar uneltele folosite sunt improvizate de ei.

Pompierii ieseni recomanda cetatenilor curatarea cosurilor de fum si a sobelor. Aceasta este o masura obligatorie pentru evitarea incendiilor si a intoxicatiilor cu monoxid de carbon.

Georgica Onofreiasa- purtator de cuvant ISU Iasi

Folosirea sobelor si a altor mijloace de incalzire cu defectiuni, improvizate, potrivit HG 537/2007 constituie contraventie si se sanctioneaza de la 500-1000 lei.

Curatarea sobelor se face inaintea folosirii lor si dupa ultimul foc, in primavara,  dupa incheierea sezonului rece.