Instalația de oxigen de la Spitalul Modular de la Lețcani este defectă. Totuși, unitatea a fost reinaugurată vineri de Ministrul Sănătății

DSC_7324

Spitalul modular de la Lețcani, județul Iași, este tot nefuncțional, deși a fost inaugurat vineri în prezența ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a anunțat că instalația de oxigen de la spital este defectă.

În județ, spitalele care stratează pacienți cu COVID-19 sunt pline. Până la rezolvarea problemei de la Lețcani, au mai fost găsite șase paturi de Terapie Intensivă la Secția ORL de la Spitalul de Recuperare din Iași, cu ventilatoare împrumutate.

„Pe data de 16.10.2020 era planificat să se deschidă compartimentul de terapie intensivă din cadrul Compartimentului secției exterioare a Spitalului de Boli Infecțioase „Spital mobil Lețcani”, cu 24 de paturi. O defecțiune gravă a fabricii de oxigen face imposibilă punerea în funcțiune a acestei secții. Având în vedere că la Spitalul de Recuperare Iași s-a constatat că poziționarea secției în arhitectura spitalului permite crearea de circuite separate, fără să afecteze restul activității spitalului și, deocamdată, se fac intervenții elective, care pot fi temporizate, fără risc pentru pacienți, s-a propus ca până la repararea instalației de oxigen de la Spitalul Letcani să funcționeze în regim special ATI-ul de la Sectia ORL a Spitalului de Recuperare Iași. Perioada propusă de preluare a cazurilor critice începe de luni și este de circa 10 zile, condiționată de remedierea instalațiilor de la Lețcani. Pentru asigurarea condițiilor de funcționare se vor aduce, sub formă de împrumut, 6 ventilatoare și se vor detașa medici și asistenți medicali de ATI de la alte spitale”, a anunțat Mihai Chirica.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost vineri la Lețcani și a anunțat că spitalul mobil va interna primii pacienți, după cinci luni de la primul termen de punere în funcțiune.