Instagram și Facebook interzise în Rusia

facebook-instagram

foto: go4it

Un tribunal din Moscova a decis că activitățile Instagram și Facebook sunt „extremiste” și le-a interzis operațiunile în Rusia.

„Acordăm cererea procuraturii de a interzice activitățile [Instagram și ale companiei-mamă a Facebook] Meta”, a declarat judecătoarea Olga Solopova, potrivit agenției ruse de știri de stat Tass.

Procuratura Generală a Rusiei a declarat că pe rețelele de socializare au fost postate materiale extremiste, invocând presupuse apeluri la violență împotriva cetățenilor ruși, inclusiv a personalului militar staționat în Ucraina.

La începutul acestei luni, procurorii au cerut o anchetă penală în legătură cu Meta, invocând legile propagandei și extremismului rusești.

Accesul la Facebook și Instagram fusese deja restricționat în țară din cauza a ceea ce Moscova a descris drept „fake news” despre invazia sa în Ucraina.

Meta a spus că va permite utilizatorilor din unele țări să solicite violențe împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a soldaților ruși, permițând temporar posturi precum „moartea invadatorilor ruși” care, de obicei, încalcă regulile sale.

Judecătorul a spus că hotărârea instanței nu se aplică serviciului de mesagerie WhatsApp, care este deținut și de Meta.