Inspectorii ITM au aplicat zeci de amenzi

amenda anpc

Companiile care nu își protejează angajații în perioadele caniculare riscă amenzi usturătoare. Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași a efectuat în aceasta perioadă controale la zeci de firme din Iași, unde a aplicat mai multe sancțiuni. Cele mai multe dintre ele au fost pentru lipsa echipamentelor de siguranță a angajaților și a apei.

Mai mulți angajatori au fost amendați de ITM Iași pentru că nu asigurau condițiile minimale de muncă pe perioada verii. Vorbim despre domeniul construcțiilor unde angajații își desfășoară activitatea în aer liber.

Am verificat aproximativ 33 de angajatori, am lăsat aproximativ 66 de măsuri iar ca valoare în amenzi vorbim de 26.000 de lei. Marea majoritate au mers pentru nepurtarea echipamentului de protecție, o altă măsură minimă. Trebuie să înțelegem că angajații chiar dacă nu vor să poarte acea cască, ea ne protejează inclusiv de soare, a spus Costel Grojdea, inspector șef ITM Iași.

Legislația în domeniul muncii prevede că în perioadele în care temperaturile trec de anumite praguri, angajatorii să ofere anumite condiții de lucru. Mai exact, angajatorii trebuie să asigure măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă și menţinerea stării de sănătate a angajaților.

Mă refer la asigurarea cu apă, între doi-patru litri de apă pentru persoane. Putem decala programul de lucru în așa fel încât în perioada caniculară, între 11-17 pot decala programul și să reia dimineață. Pot micșora programul de lucru cu acordul angajaților și pot să ajungă la suspendarea activității temporar, a mai spus Costel Grojdea, inspector șef ITM Iași.

Inspectorii vor continua inspecțiile și în perioada următoare.