Inspectorii APIA Iași, întâlnire cu fermierii din județul Iași

apia-adeveinte-agricultură-nva25f3wur2rmnyfjpb39unpdo4o7eh42yskt9sd1s

In aceasta perioada, fermierii pot depune cereri pentru subventii la Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura Iasi. In prima faza sunt primite dosare pentru culturile de suprafata, indiferent ca vorbim despre fermierii care planteaza culturi pe terenuri mai mici de 10 hectare sau mai mari de 50 de hectare

Fermierii care exploateaza suprafete de peste 50 de hectare au avut o intalnire cu inspectorii din cadrul APIA Iasi pentru a vedea care sunt scheme de subventii pentru anul 2023.

„De la recoltarea graului pana la infiintarea rapitei dupa 1 august nu avem voie sa facem nicio lucrare pe acea suprafata de teren.

-Trebuie ca 95% sa fie acoperit. In miriste puteti sa semanati si sa faceti o agricultura succesiva.

-Deci ori o cultura succesiva.

Niste cheltuieli in plus.

-Bineinteles, dar niste bani in plus.” a spus un fermier.

In aceasta perioada se primesc doar cereri pentru culturile de  suprafata.

Sergiu Jităreanu, dir. ex. APIA Iași

„Colegii mei, cei care gestioneaza dosarele acestor fermieri au explicat care sunt noile forme de sprijin conform Programului National Strategic 2023-2027, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a putea accesa aceste forme de sprijin. Anual, intre 1 martie- 15 mai are loc campania de depunere a cererilor unice. In prezent desfasuram campania. Au fost primite la nivelul judetului peste 3.000 de cereri.”

Sprijinite sunt si culturile fixatoare de azot in sol precum soia, fasolele, mazarichea, trifoiul, lucerna sau sparceta.

Sergiu Jităreanu, Dir. ex. APIA Iași

„Subventiile anul acesta sunt ceva mai mari fata de anul trecut, dar ele sunt foarte bine venite pentru fermierii pentru ca sunt platite la timp. Vin in sprijinul acestora pentru a infiinta culturile de toamna si de primavara. Noutati avem ecoschemele, ca si parte importanta. Cei care exploateaza peste 10 hectare, nu este o schema obligatorie, ci optionala, pe suprafata de teren arabil minim 10% din aceasta suprafata trebuie sa cultive plante fixatoare de azot, leguminoase care fixeaza azotul in sol si care aduce un aport si imbunatateste structura solului.”

Campania de primire a Cererilor de Plată în anul 2023 se va finaliza pe 15 mai.