Inspectorii antifraudă fiscală verifică veniturile obținute din activitatea online

anaf

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se adaptează evoluției tehnologiei și verifică veniturile obținute din activități specifice mediului online, precum monetizarea publicării de conținut multimedia pe website-uri, rețele de socializare și platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.), sau  din vânzarea de programe/aplicații software pe platforme dedicate, precum Google Play Store.

Astfel, de la începutul anului 2021, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au inițiat controale pentru verificarea veniturilor persoanelor care desfășoară astfel de activitãți. Pânã în prezent, s-a constatat cã 35 persoane au obținut venituri de cca 26,33 milioane lei, pe care au omis sã le declare, parțial sau integral. Pentru recuperarea obligațiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere.

Una dintre cele mai mari sume nedeclarate, identificată pânã în prezent, este de 2,11 milioane lei. Aceasta a fost obținută în perioada 2016-2017 de cãtre o persoană născută în anul 1993, care a monetizat prin Google AdSense traficul generat de conținutul publicat pe un site web. Pe numele acestei persoane a fost emisă Decizie de impunere pentru suma de 483.587 lei.

Trebuie menționat cã, în aceeași măsură, există și persoane care și-au declarat veniturile obținute din aceste activitãți. De exemplu, o persoană născută în 1985 a obținut în perioada 2020-2021 venituri totale de cca 1,70 mil lei și a depus Declarația Unică, în care a declarat venitul net impozabil obținut în 2020, și a achitat impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente.

Inspectorii antifraudă fiscală vor continua sã verifice veniturile obținute din activități specifice mediului online pentru asigurarea creșterii gradului de fiscalizare și a conformãrii voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili. ANAF recomandã tuturor celor care desfãșoară, sau intenționează să înceapăă, o astfel de activitate, sã se asigure cã declară și achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.