Inspectorii ANSVSA au verificat sute de unități din stațiunile de pe litoral: amenzi de peste 620.000 de lei

În perioada 24 – 30.07.2023, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2023, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 264 de unităţi localizate în cele 6 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costineşti, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirgiol, Mangalia şi Constanţa.

În urma controalelor, s-au constatat deficienţe cu privire la:
-Comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar;
-Nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi valorifcare a produselor alimentare;
-Depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
-Lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost sancţionate contravenţional 59 de unităţi, cu amenzi în valoare de 621.400 de lei. De asemenea, au fost emise 2 ordonanţe de interzicere a activităţii şi o ordonanţă de suspendare a activităţii. Au fost confiscate şi direcţionate către unităţi de neutralizare produse alimentare, în cantitate totală de 818 kg (carne de vită, carne de pui, pește, produse din peşte şi ouă, îngheţată).

Dintre agenţii economici controlaţi „s-a remarcat” un resort de lux din Costineşti, unde inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au confiscat 593 de kg de pește şi carne. Produsele erau fie expirate, fie depozitate în condiţii de igienă foarte precare. Ca urmare a neconformităţilor constatate, inspectorii ANSVSA au emis o ordonanţă de interzicere a activităţii şi o amendă de 72.000 de lei.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival 2023: 0786.577.007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie. (sursa: ANSVSA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *