Inspectoratul Școlar Județean Iași acționează în sprijinul refugiaților din Ucraina

isj

Răspunzând nevoilor timpului pe care îl parcurgem, precum și dorinței școlilor ieșene de a oferi ajutor persoanelor, copii și adulți, care sunt nevoite să se refugieze din calea războiului din Ucraina, Inspectoratul Școlar Județean Iași a început demersurile de organizare a acțiunilor de întrajutorare plasate sub semnul solidarității, al compasiunii și, în mod special, al grijii față de copii și de educația acestora.

O primă etapă, din acest ansamblu de măsuri ,denumit generic Împreună pentru speranță. Școala ieșeană alături de refugiații războiului din Ucraina, este identificarea, la solicitarea Instituției Prefectului Iași, a unor spații de cazare care vor putea fi folosite de persoanele refugiate sosite în județul Iași.

O altă acțiune, aflată în derulare în acest moment și care vine ca răspuns la dorința profesorilor, elevilor și părinților unităților școlare ieșene de a se implica, este organizarea campaniei de colectare a donațiilor prin care vor fi sprijinite persoanele refugiate. În perioada 02.03. – 07.03.2022, unitățile școlare vor colecta produsele donate: alimente neperisabile, apă, medicamente (adulți/ copii), lapte praf, produse de igienă (adulți/ copii), pături etc. Pentru eficiență în distribuție, donațiile colectate în unitățile de învățământ vor fi ambalate în cutii care să conțină același tip de produs, consemnându-se pe cutie categoria de produse conținute. Donațiile vor fi, ulterior, predate către Depozitul de carte al I.S.J. Iași pentru a fi distribuite celor aflați în nevoie.

Totodată, Inspectoratul Școlar Județean Iași pregătește un program educativ-formativ, cu accent asupra activităților nonformale, în care să fie incluse ateliere de lucru cu tematici diferite, adaptate nevoilor copiilor care vor sosi în județul Iași, precum și vârstei acestora.

Comunitatea educațională ieșeană, prin elevi și părinții acestora, prin profesori, învățători  și educatori a învățat, în acești ani dificili, că solidaritatea, cooperarea și colaborarea sunt valori universale care transgresează orice barieră culturală sau lingvistică și au darul de a alina suferințe.