Inspector ANAF Constanța, nemulțumit de mita primită: „Whisky d-ăsta beam în anii ’90. Asta crezi tu că e șpagă?”

inspectori-ANAF

Un inspector ANAF din Constanța i-a spus unui om de afaceri cam câți bani ar vrea să primească mită pentru a scăpa de un eventual control după ce a fost nemulțumit că i s-a oferit șpagă o sticlă de whisky. Acesta a spus că ar fi mulțumit dacă ar primi 4-5.000 de lei el și colegul său din echipa de control.

Punerea sub acuzare a celor doi funcționari ANAF, inspectorii Mihai Bușu și Stere Anagnoste, a venit în urma unui control inopinat efectuat la o societate de transport maritim din Constanța. Aceștia au recunoscut că au luat mită în timpul unui control fiscal, însă au încercat să-și nuanțeze declarațiile, afirmând că nu au pretins, ci doar și-au manifestat disponibilitatea de a primi. Probele din dosar i-au contrazis, într-un final cei doi funcționari solicitând încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA.

Directorul executiv al societății de transport maritim a venit la întâlnirea cu inspectorii ANAF cu două sticle de whisky Teachers și gustări.

„Whisky d-ăsta beam în anii 90, acum beau altceva, mai rafinat, mai bun. Asta crezi tu că e șpagă? Să vezi tu șpagă la noi, nu asta!”, a exclamat inspectorul Mihai Bușu în fața bărbatului care i-a întins băutura.

Inspectorii ANAF au stabilit o nouă întâlnire o săptămână mai târziu la sediul firmei de contabilitate care ținea evidența documentelor societății vizată de control.

În timpul discuțiilor purtate la sediul firmei de contabilitate, inspectorul fiscal Mihai Bușu a făcut semn unuia dintre angajații firmei de contabilitate să îl însoțească în baie.

„L-a tras ușor în baie și i-a spus că el nu pune botul la o sticlă de whisky și că poate ajuta societatea, dar trebuie să primească ceva. A indicat și suma, respectiv 4-5 mii de fiecare. I-a spus că el «ia doar de la noi», adică de la firma de contabilitate și nu de la ei, adică de la administratori. Inspectorul Bușu i-a spus că ajutorul va consta în închiderea inspecției fără a fi declanșat controlul de fond”, a declarat unul dintre martorii prezenți la întâlnire.