Înmormântare în rate lunare la Iași

inmormantare sicriu

foto: aktualnews

Înmormântările au ajuns să fie făcute cu plată în rate la Iași! Pentru că numărul cererilor este în creștere cu 50% față de aceeași perioadă a anului trecut, banii ajung mai greu, iar oamenii abia strâng ca să cumpere un sicriu și o cruce.

Numărul deceselor din valul patru al pandemiei a crescut în tot județul Iași. Patronii firmelor de pompe funebre spun că fără ajutorul de înmormântare asigurat de Casa Județeana de Pensii, multor familii le-ar fi aproape imposibil să asigure o înmormântare decentă rudelor decedate.

„Tendința numărului de ajutoare de deces este în crestere, iar dacă ar fi să luăm ca și comparație luna octombrie 2021, am eliberat aproape 1400 de ajutoare de deces, în comparație cu 2019 când am dat 697 și 2020 când am dat 607 ajutoare.”, a declarat directorul Casei Județene de Pensii Iași, Maria Andronache.

Valoarea ajutorului este de 5380 lei, dar oamenii spun că se descurcă greu și cu acești bani pentru a-și conduce rudele decedate pe ultimul drum. Unii sunt nevoiți chiar să acorde plata înmormântării în rate lunare.

„A fost greu pentru că se obișnuiește să se faca ritualul vechi și trebuie bani, dar se face in limita de posibilități pentru că nu poate fiecare să își permită”, spune o ieșeancă.

„Cred că jumatate nu s-ar fi descurcat. Sunt niște chestiuni care trebuiesc obligatoriu respectate.”, zice un bărbat.

Daca în alți ani, rudele plăteau și zeci de mii de lei pentru o înmormântare, anul acesta familiile îndoliate încearcă să se încadreze în ajutorul oferit de Casa Județeana de Pensii. În mediul rural, înhumarea costă mai puțin.

„Dai preotului, cât mai dai. Te ajunge în jurul la peste 50”, zice un alt om.

Casa Județeană de Pensii din Iași acordă și câte 60 de ajutoare de deces pe zi, cu aproape jumătate mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.