Înmatricularea şi radierea vehiculelor va putea fi făcută online, fără deplasarea la sediile serviciilor publice comunitare

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România.
Actul normativ crează cadrul legal pentru conceperea, operaţionalizarea şi gestionarea unei aplicaţii prin care cetăţenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate, sau să radieze un vehicul, să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înamtriculare, arată Ministerul Afacerilor Interne.
„Aplicaţia va fi gestionată de Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne şi va permite cetăţenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului şi, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operaţiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulaţie, precum şi declarare fiscală sau radiere din evidenţele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere, etc.). Procesul de debirocratizare a procedurii de înmatriculare a vechiculelor, prin oferirea posibilităţii efecturării acestor operaţiuni în regim on-line reprezintă un progres major pentru simplificarea relaţiei dintre cetăţeni şi instituţiile publice”, arată comunicatul de presă al MAI.
Ministrul de Interne Lucian Bode a precizat că, „prin ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri, amplul proces de modernizare şi eficientizare a serviciilor oferite cetăţenilor”.
„Posibilitatea de a înmatricula sau radia on-line un vehicul reprezintă scutirea de drumuri, la mai multe instituţii, pentru peste un milion şi jumătate de cetăţeni, care solicită aceste proceduri anual. Este un nou pas spre normalitate, normalitate confirmată şi de succesul de care se bucură în rândul cetăţenilor români celelalte proiecte de digitalizare implementate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în mandatul meu: eliberarea on-line a certificatului de cazier judiciar, accesarea on-line a istoricului sancţiunilor auto, programarea prin intermediul platformei hub.mai.gov.ro pentru eliberarea paşaportului, obţinerea avizelor pentru construcţii şi amenajarea teritoriului în format on-line., a declarat Lucian Bode, potrivit sursei citate.
În anul 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate) şi au fost efectuate 167.847 operaţiuni de radiere. Aplicaţia este programată să devină operaţională în cursul acestui an.
Oferirea posibilităţii ca procedurile de înmatriculare şi radiere a vehiculelor să fie realizate on-line este al cincilea mare proiect de digitalizare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în perioada 2022-2023.
Ministerul Afacerilor Interne a creat şi gestionează platforma on-line hub.mai.gov.ro, destinată special eficientizării relaţiei cu cetăţenii.
Din luna februarie şi până în prezent, platforma hub.mai.gov.ro a înregistrat peste 1.155.000 de accesări, fiind create peste 145.000 de conturi de utilizator.