Înlocuirea sprijinului militar american în Europa ar costa 1 trilion de dolari

Europa ar putea supraviețui fără sprijinul militar al Statelor Unite – dar ar fi nevoie de un sfert de secol pentru a-i înlocui pe americani și ar costa până la 1 trilion de dolari, potrivit unui nou raport.
Un studiu realizat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice a constatat că o ipotetică retragere a SUA din Europa i-ar lăsa pe membrii NATO vulnerabili la o amenințare rusească și confruntați cu „alegeri dificile” cu privire la modul de umplere a golurilor imense.
Costurile înlocuirii echipamentelor și personalului american, la nivel comparabil, s-ar ridica la aproximativ 1 trilion de dolari pe o perioadă de 25 de ani. Aceasta include costuri unice de achiziții, cuprinse între 226 și 344 de miliarde de dolari – în funcție de calitatea echipamentului achiziționat – și cheltuieli suplimentare asociate cu întreținerea, personalul și sprijinul militar.
Cel mai scump articol de pe lista de cumpărături ar fi 400 de avioane de luptă tactice, urmate de 20 de distrugătoare și 24 de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune.
IISS a estimat, de asemenea, că, în cazul unei operațiuni militare de amploare pentru a contracara un atac rusesc, costul înlocuirii personalului american (estimat la 128.000 de soldați) ar depăși 12 miliarde de dolari.
Evaluarea nu include alte lacune evidente, al căror cost este mai greu de cuantificat. Acestea includ comanda și controlul, coordonarea, spațiul, informațiile și supravegherea, precum și costul armelor nucleare.
Europenii ar trebui, de asemenea, să ocupe anumite funcții de conducere, cum ar fi funcția de comandant suprem al forțelor aliate în Europa – comandantul NATO pe continent și a doua cea mai importantă funcție militară a sa. Odată cu dispariția SUA, europenii ar trebui, de asemenea, să își intensifice eforturile de coordonare diplomatică.
Umplerea golului lăsat de SUA în Europa ar necesita o combinație de timp, angajament politic pe termen lung și investiții mai ambițioase.
Însă, chiar și cu bunăvoință politică nelimitată și fondurile necesare, industria europeană nu ar avea pe termen scurt capacitatea de a satisface cererea crescută, potrivit IISS. Producătorii de arme s-ar confrunta cu blocaje în lanțul de aprovizionare, o lipsă de lucrători calificați și constrângeri financiare și de reglementare.
Cel mai probabil, visul de „cumpărare europeană” lăudat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu se va materializa prea curând. Chiar dacă achizițiile publice se intensifică în sectorul terestru, alte sectoare, precum cel naval și aerospațial, au înregistrat investiții foarte mici. În unele domenii, precum artileria cu rachete sau avioanele de vânătoare cu vizibilitate redusă, cumpărarea de produse locale pur și simplu nu este o opțiune.
Totuși, în ciuda dependenței continue a Europei de furnizorii militari americani, există semne de progres.
Analiza institutului asupra eforturilor de achiziții selectate, licitate între februarie 2022 și septembrie 2024, a constatat că 52% din valoarea acestora a fost acordată furnizorilor europeni, comparativ cu 34% pentru Statele Unite. Tendința de „cumpărare europeană” este probabil să capete amploare, potrivit autorilor raportului. Europa cheltuiește, de asemenea, mai mult decât înainte pentru a se apăra