Inima artificiala gandita de studentii din Iasi ajunge în Japonia
Studentii de la UMF Iasi vor participa la competitia internationala din Japonia cu inima artificiala. Anul trecut, în cadrul finalei care s-a desfășurat la Dallas, echipa de la UMF Iași a primit „Premiul pentru cea mai avansată inimă artificială”, un mecanism creat de catre studentii de la mai multe specializari.
Pentru al doilea an consecutiv, s-a calificat în marea finală a competiției studențești internaționale pentru realizarea unei inimi artificiale „Heart Hackaton”, eveniment care va avea loc în Japonia, pe 12 noiembrie. Echipa este alcătuită din aproximativ 30 de studenți de la toate programele de studii din cadrul Facultatii de Bioinginerie Medicală și de la Facultatea de Medicină din Iași, coordonați de Alexandru Pleșoianu.
Ionut Nistor, Directorul Centrului de Transfer Tehnologic MAVIS: “Este un proiect la care tinem extrem de mult, studentesc pe care il incurajam extrem de mult sa continue in universitate, coordonat de colegul meu Plesoianu. Este format dintr-o echipa de studenti, impreuna cu colegi din Centrul de Transfer Tehnologic si alti angajati ai universitatii care propun o solutie imbunatatita pentru proiectul de inima artificiala. fata de anul anterior, colegii mei au imbunatatit modelul si au venit cu solutii inovatoare“.
Durata de viata a implantului este de peste 10 ani, dar celelalte componente trebuie inlocuite pe parcurs. Dispozitivul are dimensiunea cat pumnul unui copil de 5 ani si este unul dintre cele mai performante create pana acum.
Alexandru Plesoianu, Coordonator Proiect: “Caracteristicile principale s-au pastrat. Am adus niste imbunatatiri in ceea ce priveste controller-ul care este o inovatie la nivel mondial si am facut progrese in ceea ce priveste alimentarea wirelles a dispozitivului pe il testam acum in laborator”.
Inima artificială MAVIS a primit numeroase premii și în România: „Inovația medicală a anului”, la Romanian HealthCare Awards, „Premiu de excelență” în cadrul Galei Cercetării românești, locul I la concursul „Game of Science – România”, dar și în străinătate.