Ingrijorare in mediul privat din cauza modificarilor la codul fiscal

Guvernul estimează că noile modificari fiscale vor aduce venituri in plus la bugetul de stat. Incepand cu 1 august se scumpesc tigarile si bauturile alcoolice, cresc taxele pentru jocurile de noroc, se reduce pragul pentru acordarea facilitatilor fiscale in industria alimentara si in domeniul constructiilor si se modifică taxarea contractelor part time. De la 1 ianuarie 2023, creste impozitul din domeniul HoReCa, iar microintreprinderile vor fi nevoite sa aiba minim un angajat.
În urma modificarilor la Cod fiscal va crește TVA-ul în cazul HoReCa de la 5% la 9% pentru serviciile de alimentație publică și cazare. De asemenea, contractele part time vor fi impozitate la nivelul unui salariu minim brut, contribuțiile sociale fiind plătite în raport cu salariul minim brut aferent unei norme întregi. Supraimpozitarea contractelor part-time de la 1 august va face ca plata la asigurarile sociale si de sanatate sa se raporteze la salariul de 2550 lei brut. Elevii, studenții si persoanele până în 26 de ani sunt scoși din aceasta categorie.
„Va crește puțin sarcina fiscală pe muncă, dar să știți că în Ordonanță există suficient de multe prevederi care conduc la unele diminuări ale presiunii fiscale. În unele cazuri, contribuții, poate impozit pe venit. Problema cea mai spectaculoasă din perspectiva impactului media: impozitul pe venitul microinteprinderilor, pentru că sunt foarte multe microinteprinderi în România, sunt câteva sute de mii 400-500 de mii de microinteprinderi.” a declarat Costel Istrate, profesor la FEEA Iași.
Specialiștii spun că noua Ordonanță ar putea suferi modificări, în special prevederile care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
„Oamenii de afaceri, respectiv sindicatele și alte asociații reprezentative pot în continuare să influențeze într-o măsură importantă mersul dezbaterilor în Parlament. Așa cum am spus cea mai mare parte a prevederilor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Poate că până atunci Ordonanța trece prin Parlament și poate că se fac suficient de multe discuții, demersuri, presiuni insistențe, în sensul modificărilor unora din prevederilor acestea astfel încât să fie satisfăcuți cât mai mulți din parteneri. Plecăm de la premisa simplă – statul are nevoie de bani și atunci caută bani peste tot.” a mai adăugat Costel Istrate, profesor la FEEA Iași.
Îngrijorător este faptul că aceste modificări ar putea fi primele semnale ale faptului că există probleme serioase la buget.
„Impozitele și taxele au rolul de acoperi niște cheltuieli publice. Sunt cheltuieli publice mari la buget. Am văzut ieri o știre că domnul prim-ministru a promis că la rectificarea următoare va tăia din cheltuieli deci criza e mare. Se dorește mărirea încasărilor din impozite și, în același timp se reduce cheltuielile se pare că sunt probleme serioase la buget din perspectiva asigurării finanțării cheltuielilor bugetare.” a mai spus Costel Istrate, profesor la FEEA Iași.
Persoanele fizice care obțin venituri din închirierea locuințelor vor fi impozitate la valoarea totală a chiriei, eliminându-se astfel deducerea de 40% acordată în prezent. Practic, impozitul va crește cu 40% pentru acești proprietari, începând cu veniturile din anul 2023.