Infrastructura fără libertate economică nu face doi bani

foto_statistica

Regiunea de la estul Carpaţilor Orientali are,  în momentul de faţă,  cel mai scăzut cost al forţei de muncă dar şi  un centru universitar de excelenţă. Autostrazi care să o lege de Transilvania dar si de sudul tarii, ar fi scânteia care ar putea duce la dezvoltarea explozivă a zonei. Specialistii sustin că o autostradă peste Carpaţii Orientali ar trebui să fie prioritatea zero a României.

Economistii sustin ca o tara fara infrastructura este o tara care nu se dezvolta.

„Ca factor de dezvoltare, infrastructura reprezinta un element extraordinar. Conectarea economiei, conectarea consumatorilor cu producatorii, conectarea intre diferite zone unde exista resurse, alte zone care folosesc aceste resurse, este facilitata de orice tip de infrastructura. O tara fara infrastructura este o tara care nu se dezvolta.”, sustine prof.univ.dr Cristian Paun, Academia de Studii Economice din București.

Profesorul Cristian Paun subliniaza insa ca infrastructura fara libertate economica, fara legi realiste in acest context, nu duce la dezvoltare reala.

„Daca ne uitam la infrastructura de internet, la viteza de conexiune la internet,  Romania are o „autostrada” cu zece benzi pe sens, prin comparatie cu tari dezvoltate. Cu toate acestea, afacerile care folosesc aceasta „autostrada”, in Romania, lasa de dorit. Ceea ce inseamna ca, pe langa infrastructura, trebuie sa ai si altceva. Degeaba ai infrastructura, degeaba ne concentram cu totii sa dezvoltam autostrazi in Romania, daca langa aceste autostrazi nu adaugam si altceva. Ce trebuie sa adaugam? Cat mai multa libertate economica. Ca acea autostrada pe care o facem sa aiba si un efect pozitiv cu adevarat, altfel, ramanem la o tara cu o conexiune extraordinara la internet dar in care toata lumea sta pe facebook”, a completat Profesorul Cristian Paun.