Infertilitatea nu va mai fi o problemă!

Sporul natural este scazut la nivelul intregii tari, iar la acest capitol nici Iasul nu sta prea bine. Autoritatile au sesizat ca, tot mai multe femei dau nastere primului copil nu mai devreme de 30 de ani, lucru care face tot mai imposibila fertilitatea. In ajutorul femeilor din intreaga regiune a Moldovei vin medicii de la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie „ Elena Doamna” din Iasi prin infiintarea unui centru pentru tratarea infertilitatii.

Prezent in emisiunea „Scoala si Sanatate”, managerul maternitatii a anuntat ca proiectul centrului regional este tot mai aproape de a fi aprobat. Urmeaza sa fie facute studiile, iar mai apoi demarate lucrarile.

Gabriel Martinescu – manager Spitalul „ Elena Doamna” Iasi:

„In momentul de fata ne pregatim sa demaram procedurile pentru a avea aceste documentatii pregatite. Eu cred ca daca vointa se intalneste cu putinta acest centru va exista pentru ieseni si nu numai, cat de curand”

Cladirea va avea un numar total de 120 de paturi cu clinici de obstetrica, ginecologie, infertilitate, neonatologie si ATI, adica aproximativ 60 de saloane cu doua paturi si baie proprie. Discutiile despre transformarea maternitatii intr-un astfel de centru exista de mai multi ani, insa pana acum nu s-au concretizat.

Gabriel Martinescu- manager Spitalul „ Elena Doamna” Iasi

„Este un program national cu o suma relativ mica, dar care poate fi accesat. Asta daca se intelege ca natalitatea trebuie stimulata deoarece Roamnaia are din pacate un spor negativ.”

Acesta ar fi singurul centru din sistemul public iesean. In România mai exista doar doua unitati publice acreditate pentru fertilizarea in vitro in sistem public, una la Cluj iar cealalta in Bucuresti.