Infecțiile respiratorii, pericol pentru bebeluși

incubator bebelusi

O data cu scaderea temperaturilor, peste 1.000 de copii au ajuns la Spitalul „Sf.Maria” din Iasi cu infectii respiratorii. Mare parte dintre ele sunt provocate de virusul respirator sincițial care poate pune in pericol viata copiilor nascuti prematur sau cei care au diferite malformatii.

Medicii pediatri trag un semnal de alarma parintilor in sezonul rece. Virusul respirator sincitial reprezinta principala cauza de spitalizare a copiilor sub un an, in special a celor care au malformatii sau care s-au nascut prematur. Virusul provoaca simptome usoare asemanatoare racelii comune, insa poate produce infectii severe care ajung sa fie tratate la sectiile de Terapie Intensiva.

Alina Luca, sef Sectie Cardiologie Pediatrica Spitalul „Sf.Maria” Iasi

„Sunt foarte multi copii acum care se adreseaza Spitalului de Urgenta Sf. Maria cu boli congenitale cardiace pot fi atinsi de acest virus care pot imbraca forme de bronsiolite, de pneumonii si putandu-se suprainfecta ducand la bronhopneumonii.”

Situatia este cu atat mai grava in cazul copiilor nascuti prematur, a caror organism este slabit si nu rezista unor infectii respiratorii severe. Medicii recomanda vaccinarea copiilor cu un ser cu anticorpi care poate fi administrat in fiecare luna, pe perioada sezonului rece.

Luminita Păduraru, medic primar Neonatologie si Pediatrie

„Prematurii sunt cu atat mai vulnerabili si imaturi si la nivel pulmonar in mod special, nou nascutii care dezvolta boala cronica pulmonara. De asemenea, apanajul prematuritatii sau prematurii cu malformatii congenitale. Din punct de vedere respirator la infectiile produse de virusul respirator sinctial noi neonatologii avem un mare rol acela de a-i incerca sa ii ajutam si sa reusim in ceea ce priveste initierea posibilei imunizari impotriva acestui virus cu anticorpii monoclonari, acum la dispozitie pe piata. Avem si niste protocoale si posibilitatea de a comunica cu medicul de familie, pediatru sau specialsitul pneumolog sau cardiolog pediatru.”

Aici, medicii de familie au un rol foarte important în tratarea si gestionarea infectiilor respiratorii.

Iuliana Picioreanu, medic de familie

„Aceasta terapie cu anticorpi este foarte bine venita pentru ca vorbim de copii prematuri care sunt nascuti fara a se definitiva din punct de vedere anatomic o dezvoltare completa pe aparatul respirator. Vorbim de copii cu malformatii congenitale, cu malformatii neuromusculare.”

Tratamentul este gratuit si poate fi procurat pe baza de prescriptie medicala.