Infectia cu virusul hepatic C, in atentia medicilor de la Boli Infectioase

hepatita-c

Atentie la infectia cu hepatita C. Este perioada din an in care oamenii investesc bani in sanatatea lor si merg la dentist sau in cabinetele de infrumusetare. Virusul C se transmite prin sange, in special prin intermediul ustensilelor medicale utilizate in cabinete de specialitate.

Medicii de la spitalul de Boli Infectioase ne sfatuiesc sa avem grija unde ne tratam. De altfel, infectia poate fi tinuta sub control, insa regimul alimentar aferent afcetiunii se intinde pe perioada intregii vieti.

Peste 1.500 de pacienti infectati cu virsul hepatic C sunt in evidentele spitalului de Boli Infectioase din Iasi. 3 % din pacienti au luat boala pe cale sexuala, iar virusul hepatic de transmite de la mama la fat intr-un procent de 2-3%, spun medicii infectionisti.

Carmen Dorobat, manager al Spitalului de Boli Infectioase Iasi: „Ne gandim la transfuzii de sange care au avut loc inainte de anii 90, cand sangele nu se testa in privinta existentei virusurilor cu risc, adica hepatica B, C si virusul HIV. M-as referi si la manevrele medicale, care nu sunt destul de bine controlate din punct de vedere epidemiologic. Mare atentie la cabinetele stomatologice. Mare atentie la cabinetele unde se fac manevre de piercing si tatuaj. Mare atentie la acele studiouri de infrumusetare unde se face manichiura, pedichiura. Utilizarea repetata a acelorasi ace si de la persoana la persoana reprezinta o alta cale de transmitere”.

Analizele medicale, facute la timp, pot depista boala in faza incipienta, iar virusul C poate fi controlat, spun specialistii. De patru ani de zile, in Romania, hepatita C se trateaza cu interferon, comprimate luate pe care orala, o tableta pe zi, pe o perioada de trei luni de zile. Iar rezultatele se vad, spune managerul spitalului de Boli Infectioase.

Carmen Dorobat, manager al Spitalului de Boli Infectioase Iasi: „Intrebarea noastra, a doctorilor, este: ‘Te trezesti dimineata obosit?’ In momentul in care persoana iti spune ca da, dorm bine noaptea, dar totusi ma trezesc dimineata obosit, atunci ne gandim la o astfel de suferinta cronica hepatica. Dureri articulare, dureri de la maini si de la picioare, dar si la nivelul articulatiilor mari, dureri de cap frecvente. Este vorba de o rata de vindecare care se apropie de 100%. La spitalul de Boli Infectioase am avut placerea sa vedem pacienti care s-au vindecat de infectia cu virus hepatic C. Pacientii iau cu usurinta acest tratament, tratamentul este extrem de usor de luat, o tableta pe zi, pe o perioada de trei luni si nu are reactii adverse”.

Pacientii care se vindeca de infectia hepatica raman in evidentele medicilor toata viata. Intre timp, regimul alimentar este extrem de important. Trebuie evitate alcoolul, mancarurile grase si prajite. Este recomandat sa consumati carne de pasare, peste si produse lactate.

Virusul hepatic poate fi descoperit in maximum o jumatate de ora, pe baza unor testari care se fac la spitalul de Boli Infectioase “Sf Parascheva” din Iasi. Anual, numarul persoanelor afectate de hepatita C este intr-o permanenta crestere, iar unitatea medicala din Iasi este singura din Moldova care trateaza si monitorizeaza acesti pacienti.