Industria romaneasca isi continua declinul

industrie

Conform Comisiei Nationala de Strategie si Prognoza, in cel de-al treilea trimestru al anului 2019, numărul mediu de salariaţi şi-a continuat trendul descendent, înregistrând o scădere de 1,8% faţă de trimestrul corespunzător din anul anterior şi de 0,5% faţă de trimestrul precedent, confirmând tendinţa estimată în lucrarea anterioară.

În perioada ianuarie-septembrie 2019 numărul de salariaţi a scăzut cu 1,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018. În primele nouă luni ale acestui an reducerea numărului de salariaţi s-a datorat în special scăderii înregistrate în ramuri precum: fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-7,5%), tăbăcirea şi finisarea pieilor (-7,3%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (-6,5%) extracţia cărbunelui superior şi inferior (-4,2%), şi fabricarea mobilei (-3,8%).

Totuşi au fost şi ramuri în care s-au înregistrat creşteri ale numărului de salariaţi, cum ar fi: fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei şi fabricarea calculatoarelor. Din sondajul efectuat la nivelul agenţilor economici rezultă că în trimestrul patru al anului 2019, salariaţii din industrie îşi vor menţine tendinţa de scădere.

Astfel, se estimează că, faţă de trimestrul anterior, numărul de salariaţi va înregistra o scădere de circa 0,3%, iar comparativ cu trimestrul corespunzător din anul 2018 numărul salariaţilor din industrie va scădea cu 1,4%. În aceste condiţii, la nivelul anului 2019, se estimează o scădere de 1,5% faţă de anul 2018.

Deşi pentru majoritatea ramurilor se aşteaptă scăderi ale numărului de salariaţi, la nivelul anului 2019, amintim principalele ramuri în care se aşteaptă cele mai mari creşteri ale numărului de salariaţi: fabricarea produselor din tutun (9,8%) activităţi de servicii anexe extracţiei (4,8%) şi alte activităţi extractive (4,5%).

Pe baza datelor statistice publicate de Institutul Naţional de Statistică pentru primele nouă luni ale anului, în contextul în care producţia industrială şi efectivul de salariaţi din industrie au scăzut cu 1,5%, productivitatea muncii s-a redus cu 0,7%, evoluţie care va influenţa tendinţa anuală.

În cel de-al treilea trimestru al anului 2019 productivitatea muncii a scăzut cu 2,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce faţă de trimestrul anterior scăderea a fost de 2,6%.

Dintre ramurile care au înregistrat creşteri la nivelul primelor nouă luni se detaşează fabricarea autovehiculelor de tranport şi alte activităţi industriale. În trimestrul patru al anului curent agenţii economici se aşteaptă la o scădere uşoară a productivităţii muncii faţă de trimestrul corespunzător din anul 2018 de 0,1%.

La nivelul anului 2019 se estimează că productivitatea muncii se va reduce cu 0,5% comparativ cu anul 2018. În cel de-al treilea trimestru al anului 2019, costul unitar cu forţa de muncă în industrie, a crescut cu 2,0% faţă de trimestrul anterior şi cu 15,7% faţă de trimestrul corespunzător din anul 2018.

În primele nouă luni ale anului 2019 costul unitar cu forţa de muncă a crescut cu 13,6% faţă de anul 2018.

La nivelul celui de-al patrulea trimestru al anului 2019 agenţii economici se aşteaptă la o creştere de 12,5% a costului unitar cu forţa de muncă comparativ cu trimestrul corespunzător al anului 2018, ceea ce conduce la o creştere de 13,3% pe întreg anul, faţă de anul 2018.