Industria ieșeană prinde viață! 1.600 de firme activează în zona industrială

Productia industriala din Iasi isi revine dupa anii de decadere. Aproximativ 1600 de firme activează în zona industrială, cifra de afaceri insumata depasind 1,7 miliarde de euro. In Iași există 5 ramuri mari industriale: chimică, farmaceutică, metalurgică de utilaje grele, textilă și alimentară. Cifra de afaceri la nivelul Iasului a crescut in noiembrie anul trecut cu 9%, desi la nivel national pandemia a pus la pamant mai multe domenii.

Din cauza pandemiei, volumul producției industriale s-a redus în primele 11 luni ale anului 2020 cu 10,2%. Cele mai vulnerabile ramuri, în contextul pandemiei, continua să rămână fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, industria bunurilor de capital (fabricarea autovehiculelor, mașini și utilaje). Totodată, trebuie remarcată evoluția industriei chimice și cea a produselor farmaceutice care, în contextul crizei sanitare și-au menținut trendul ascendent.

Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi

„Ceea ce am văzut este că totuși la noi, în noiembrie anul trecut a avut loc o revigorare a activității industriale la Iași, avem o cifră de afaceri cu +9% în 2020, față de 2019, asta și datorată faptului că în ultimele luni ale anului trecut în ultimul trimestru din perioada septembrie, a avut loc o revigorare a industriei în mod special cea legată de autotomotiv, iar  noi în Iași avem câteva firme foarte mari.

Și a avut loc această redresare, mai ales datorită resuscitării ca să spunem așa a pieții de autoturisme și autovehicule din Asia de Sud-Est și din China. Ledat de faptul că totuși industria ieșeană este conectată foarte mult la ceea ce înseamnă export.”

Industria creativă din Iași își menține trendul ascendent, în timp ce industria HoReCa a avut o scădere semnificativă în anul de evoluție al pandemiei. PIB-ul total al județului Iași este deteminat de industria tradițională și cea creativă, depâșind astfel serviciile sau comerțul.

Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi

„Avem industriile creative care funcționează încă în Iași, tot ceea ce este legat de insutrii creative, dar avem și această scădere de ceea ce înseamnă firmele are sunt legate de eventimente care sunt legate de organizarea de congrese, simpozioane și cu tot lanțul aferent care înseamnă HoReCa. Aceastea au scăzut, cu mai bine de 20-30%, în medie ceea ce sigur, ne face să ne gândim că una peste alta, la bilanțul anului 2020 probabil că Iașul se va afla pe media națională, adică acel renumit -3,9.”

Deși perioada pandemiei și restricțiile impuse la nivel național au afectat mai multe domenii industriale, unele firme din Iași și-au menținut constant activitatea. Pentru o firmă producătoare de transformatoare de joasă tensiune pandemia a adus o creștere a cifrei de afaceri. Aceasta a intrat pe piața industriei în 1996.

Lazăr Vasilica, director Necom Iași

De când a început pandemia din 2020, din martie, noi ca și unitate nu am avut de suferit, în sensul că a trebuit să dau oamenii în șomaj tehnic, să reduc programul de lucru, de la 5 zile pe săptămână să îl fac la 4. Chiar am avut să zicem o creștere în 2020 față de 2019.

Tocmai datorită acestui fapt acum în martie anul acesta am preluat un contract de concesiune în Parcul Industrial Miroslava pentru construirea unei noi hale de producție. Un alt punct de lucru unde dorim să readucem producția de tranformatoare de joasă tensiune. Activăm pe piața națională suntem un furnizor național și extern, intracomunitar respectiv Franța, Bulgaria, dar mai puțin. Nu putem spune că este o pondere foarte mare de livrările intracomunitare și export în Israel, acum 2 ani de zile am făcut primul export.

În cadrul fabricii își desfășoară activitatea 23 de persoane, mare parte dintre aceștia tineri. Cea mai importantă zonă de activitate este partea de asamblare a tranformatoarelor, unde lucrează 50% din angajați.

Daniel Mândru, director tehnic

”Aici este zona în care se face partea de asamblare a tranformatoarelor de medie și de joasă tensiune, tranformatoare de măsură unde usnt tot felut de activități pe partea de bobinaj, asamblarea miezurilor, izolație și tot ce înseamnă partea aceasta de interior a tranfromatorului, mecanica tranformatorului.

Cel puțin 50% lucrează în zona de asamblare, cel puțin. Când sunt vârfuri de producție clar că mai luăm și de pe alte zone, de pe partea de atelier mecanic, aducem oameni pentru a ajuta la aprtea de asamblare. Sunt foarte multe operațiuni care se execută manual și automat resursa umană este destul deimportantă în etapa de aici.”

Pentru 2021 se preconizează că toate activităţile vor contribui pozitiv la avansul economiei. Construcţiile îsi vor continua evoluţiile favorabile din ultimii ani, dar într-un ritm mai redus, determinat de efectul de bază. În ceea ce priveşte industria, puternic afectată de criza sanitară, se aşteaptă pentru anul curent, o revenire parţială, atingerea nivelului din 2019 fiind estimată în mod conservator pentru anul 2022.