Industria cărnii de porc din Romania este la pământ. Doar 15 la sută din consum îl mai producem noi

foto_carne_porc

Prețul cărnii de porc s-ar putea dubla în perioada următoare din cauza creșterii prețurilor energiei și furajelor. Totodată, din cauza pestei porcine din Africa, în țară s-ar mai putea produce doar 15% din consumul de carne, a anunțat unul dintre cei mai mari fermieri din România, Dimitrie Muscă.

„Principala cauză sigur că este creşterea preţurilor furajelor, dar nu mai puţin creşterea preţului la energia electrică şi la gazul metan care se foloseşte în agricultură, mai ales acolo unde avem industrializare, pentru că abatorizare, fabrică de lapte, pâine, nu se pot face fără gaz. Preţul porumbului a crescut la 1,5 – 1,6 lei, dar nu este la cel mai înalt nivel la care ar urma să fie” , a spus Dimitrie Muscă.

Potrivit acestuia, în prezent „se importă circa 85% din carnea de porc consumată în România”.

Dimitrie Muscă, directorul CAI Curtici, consideră că autoritățile nu au luat măsuri suficiente pentru a se combate pesta porcină, iar porcii mistreţi răspândesc în continuare boala.

„Nu au făcut dezinfectare, nu au făcut îngroparea cadavrelor din pădure (ale porcilor mistreţi – n.r.). Toate ţările din Europa fac goană pentru a distruge şi a preîntâmpina răspândirea pestei porcine africane, la noi mistreţul s-a dovedit foarte clar că a fost vectorul cel mai important. Nu gospodăriile populaţiei au fost cel mai important vector, pentru că la gospodării se intervine foarte uşor, repede vin DSV-urile şi omoară porcii şi au rezolvat problema. Dacă n-ar mai fi acest vector care este mistreţul, în mod sigur am putea stăpâni această treabă”, a mai spus Dimitrie Muscă.