Indicatorii tehnico-economici ai sectiunii montane A8 au fost trimiși la Ministerul Transporturilor

Documentația referitoare la indicatorii tehnico-economici ai sectiunii montane din A8 a fost transmisă Ministerului Transporturilor în vederea avizării. Vorbim despre o portiune de 160 de kilometri de drum, intre Miercurea Nirajului si Leghin.

6 miliarde de euro este costul estimat pentru secțiunea de munte a Autostrăzii Unirii, tronsonul dintre Miercurea Nirajului și Leghin având o lungime de 159,2 kilometri, 47 de tuneluri și 255 de poduri, pasaje și viaducte. Licitația pentru proiectare și execuție trebuie lansată până la sfârșitul anului, conform promisiunilor ministrului Sorin Grindeanu.

Catalin Urtoi – Dir. gen. interimar CNIR:

„După etapa de ieri, vorbim de secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin, o secțiune care are o lungime de aproape 160km și urmează Consiliul Tehnico-Economic în cadrul Ministerului Transporturilor, unde se va obține și acolo un aviz pe acești indicatori tehnico-economici, iar ultima etapă, înainte de lansarea licitației de proiectare și execuție, este interministerială, unde, acolo, toate ministerele avizatoare vor da undă verde acestui proiect ca și finanțare„.

Pe traseu sunt prevăzute 5 noduri rutiere, iar din cele 47 de tuneluri, cel mai lung are 940 de metri.

Irinel Bucur – Președinte Asociatia „Hai că se poate”

Este o porțiune foarte dificilă, ca de altfel toate trecerile de munți sunt dificile. Noi avem și nenorocul în această regiune să avem cumva trei lanțuri muntoase paralele, care formează Carpații Orientali. Această cale rutieră, totodată, aduce beneficii, atât economice întregii regiuni Moldova, existând posibilitatea să se atragă investiții substanțiale din țările dezvoltate, investiții care înseamnă producție, care înseamnă servicii ș.a.m.d. în toată zona din Moldova. Dar totodată un aspect extrem, extrem de important e reprezentat de importanța geostrategică și geopolitică din regiune„.

Până la sfârșitul anului urmează să fie predat și Studiul de Fezabilitate pentru secțiunea Târgu Neamț-Iași-Ungheni in lungime de 93 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *