Indicatoarele desenate de şoferi pe uşi de dulap, pe o şosea intens circulată din ţară: „Atenţie, prag uitat intenţionat!”

qsHPq99VMDj_3O

Sătui să îşi rupă maşinile în două şi să facă slalom printre gropi, locuitorii din Dej au confecţionat singuri semne de circulaţie şi le-au montat pe drumul naţional care leagă Transilvania de Bucovina, pe unde trec zilnic mii de şoferi. Şoseaua intrase în reabilitare în urmă cu trei ani, fusese parţial asfaltată, dar a ajuns să arate mai rău decât înainte de începerea lucrărilor de modernizare.

„Atenţie, gropi!” şi „Atenţie, prag uitat intenţionat!”. Sunt cele două indicatoare desenate cu marker-ul, confecţionate din uşi de dulap şi înşurubate de şoferi pe stâlpi, la intrarea în Dej, pe Drumul Naţional 17 care tranzitează oraşul. 

Recent au fost puse, cred că de anul trecut e tot aşa. Eu, care-s din zonă, ştiu şi încetinesc, dar care nu… E cam grav, că loveşti destul de tare”, spune un şofer. „E ca la Moldova. Tot aşa. Cum s-o dus nemţii, au bombardat, aşa au rămas gropile”, oftează un altul.

Dacă cei care intră în oraş sunt avertizaţi de indicatoarele improvizate, şoferii care vin din sens opus riscă să ajungă cu maşina în service din cauza denivelării formate la îmbinarea dintre asfaltul vechi şi cel nou. „Priviţi, bolfă! Evitaţi drumul, ori mergeţi încet”, avertizează un şofer păgubit.

Firma de construcţii angajată de primărie ca să realibiteze drumul încă din 2020 a oprit lucrările când mai avea doar 500 de metri de drum de asfaltat. Abia la un an de zile distanţă, după ce şoferii au luat singuri iniţiativa de a semnala pericolul, edilul şi-a dat seama că e nevoie urgentă de reparaţii în zonă. 

„Se vor continua, atunci când se poate, lucrările. Am vorbit cu ei (n.r. cu muncitorii) în urmă cu câteva zile şi au zis că o să intervină”, a declarat Costan Morar, primar Dej.

Reabilitatea şoselei face parte dintr-un proiect european în valoare de 9 milioane de euro. Tot în cadrul acestuia, muncitorii au amenajat un sens giratoriu strâmb şi cu marcaje haotice la începutul anului, care a devenit viral pe internet.