Inculpații din dosarul Veranda au scăpat de acuzare

Angajații de la instituțiile care ar fi fost implicate în dosarul Veranda, o parte dintre ei de la Primăria Iași, se pot întoarce la serviciu. Aceștia au fost acuzați că ar fi emis ilegal 8 autorizații de construire, beneficiarul acestora fiind un cunoscut om de afaceri. Instanta a decis faptul ca DIICOT Iasi nu ar fi avut competenta de a instrumenta dosarul, deoarece nu s-a pus in discutie existenta unui grup infractional organizat. Astfel, cei 30 de inculpati scapa de acuzatii.

Judecătorii au desființat urmărirea in dosarul Veranda. In mare parte, actele de urmarire penala au fost efectuate de procurorul Daniel Horodniceanu, insa instanta a decis ieri ca faptele sunt nule. Totul a început de la supraetajarea imobilului Hala Centrală pentru care au fost emise autorizații de construire, toate documentele fiind semnate de primarul Mihai Chirica. Ancheta procurorilor a vizat inițial felul în care firma omului de afaceri de afaceri Cristin Zamosteanu ar fi eludat plata de taxe și impozite datorate bugetului de stat în valoare de peste 12 milioane euro. Cercetările s-au extins ulterior și cu privire la acțiunile unor angajați sau oficiali din administrația publică. Ulterior, s-a constatat că DIICOT Iași nu ar fi avut competență în acest dosar.

Daniel Atasiei, Avocat

„Exista numeroase si grave probleme de legalitate in ceea ce priveste ancheta urmaririi penale. Practic, au fost desfiintate mai multe acte de procedura, mai multe ordonante, s-a constatat actiuni de necompetenta a procurorului cu privire la faptul ca procurorul de caz a instrumentat un caz care era al unei alte instutii de Parchet. Au fost excluse probe de la dosar. Aceasta procedura urmeaza sa fie comunicata catre DIICOT”.

Mai exact, competenta DIICOT este specială și strict reglementată pentru o serie de infracțiuni expres prevăzute de lege dacă săvârșirea lor a intrat în scopul unui grup infracțional organizat.

Daniel Atasiei, Avocat

„Urmeaza sa vedem ce se va intampla cu acest dosar. Din punctul meu de vedere, in maniera in care au fost stabilite de catre judecatorul de camera preliminara, acest dosar nu ar putea incepe judecata si ar trebui sa se intoarca la Parchet dar deciyia apartine Ministerului Public, ulterior fiind judecatorul cel care decide daca acest dosar se va incepe sau nu judecata”.

DIICOT a susținut că, doi dezvoltatori imobiliari, primarul Mihai Chirica cat si functionari din Primarie au constituit un grup infracțional organizat pentru a autoriza unele imobile din municipiul Iași printre care și amenajarea unei terase deasupra Halei Centrale. De asemenea, Cristin Zămosteanu și angajații lui au mai fost acuzați și de unele infracțiuni economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *