Incoming România: „Covid 19 şi dezinteresul guvernului au omorât şi turismul românesc”

romania turism

foto: ovitravel

Pentru prima oară după anul 1980, destinația România lipseşte de la World Travel Market (Londra), al doilea cel mai mare eveniment expoziţional de turism din lume, informează Asociația Incoming România. Pe fondul creșterii alarmante a cazurilor de Covid, turiștii renunță la vacanțele în țara noastră.

„După doi ani, 2020 şi 2021, în care participarea României la târgurile de turism a fost una anemică şi neînsemnată, din păcate, anul următor se anunţă ca unul în care ţara noastră va dispărea complet de pe harta turismului mondial. Incompetenţa, indolenţa şi nepăsarea celor care ne conduc au atins cote maxime. Deşi turismul de incoming este unul din puţinele domenii care contribuie în mod pozitiv la îmbunătăţirea imaginii de ţară, lipsa de viziune ne compromite pentru următorii ani.”, transmite Incoming România.

Aceștia au menționat că situația sanitară, care se agravează de la o zi la alta, îndepărtează turiștii.

„Odată cu intrarea României pe lista roşie a incidenţei cazurilor de Covid 19 şi creşterea alarmantă a deceselor din cauza acestei boli, cei câţiva turişti străini care aveau de gând să vină în România în această toamnă au anunţat agenţiile de turism şi unităţile de cazare că renunţă la ţara noastră în favoarea unor destinaţii mai sigure şi mai cunoscute. Lovitura este una extrem de dureroasă pentru tur-operatorii români de incoming, pentru unităţile de cazare şi de alimentaţie care se chinuie să supravieţuiască de la o zi la alta într-o industrie haotică, lipsită de reglementări sau de coordonare. Turismul în general, dar mai ales cel de incoming a devenit un sector al nimănui, ignorat cu totul de un guvern în care nu numai că nu mai există un minister care să-l coordoneze, dar, mai grav, nu mai există niciun departament, nicio direcţie sau măcar o persoană însărcinată oficial. Cu alte cuvinte, turismul românesc a decedat oficial. În condiţiile în care toate ţările europene au făcut din strategia de turism un instrument major de recuperare a pierderilor înregistrate în perioada pandemică, România nu are niciun plan minim, în ciuda apelurilor disperate venite din partea asociaţiilor şi profesioniştilor din domeniu. Site-ul oficial de prezentare, www.romania.travel este total nefuncţional pentru că nu a mai înnoit nimeni domeniul de internet! Ce să mai vorbim despre buget de promovare, program de marketing sau măcar o viziune pe termen scurt!”

Asociaţia solicită premierului înfiinţarea de urgenţă a unui organism profesionist şi independent care să coordoneze promovarea României, a unei Organizaţii de Management al Destinaţiei.

„O ţară dăruită cu frumuseţe fără seamăn şi peisaje de vis, cu un potenţial turistic extraordinar, îşi pierde şi bruma de turişti străini care o vizitau anual în faţa noului val Covid 19, dar mai ales din cauza nepăsării grave a celor care trebuiau să aibă grijă de turismul românesc. În ceasul al 12-lea, cerem să fim conduşi de profesionişti cu viziune, dorinţă si capacităţi de a construi imaginea pe care România şi frumuseţile ei o merită la nivel mondial. Ne exprimăm pentru încă odată, aşa cum am făcut-o mereu, deschiderea şi interesul de a colabora cu oficialităţile pentru salvarea incoming-ului”, precizează asociaţia.