Incident aviatic cu bilanț tragic

foto_avioane_prabusite

Sambata, sucevenii asteaptau un spectacol de zile mari la show-ul aviatic organizat la Aeroportul din Salcea. Cu putin timp inainte de inceperea mitingului, doua avioane de acrobatie s-au ciocnit in aer deasupra localitatii Fratautii Vechi. Unul dintre piloti a murit pe loc la contactul cu solul iar celelalt este in coma profunda la Spitalul de Neurochirurgie de la Iasi. Ambii piloti aveau mii de ore de zbor si cariere impresionante in lumea aviatiei.

Ziua de 4 august 2018 va ramane ca una dintre cele mai negre din istoria aviatiei romanesti. Doi piloti cu mare experienta, care se pregateau sa ofere publicului din Suceava un spectacol de zile mari s-au prabusit cu aparatele de zbor din cauza unei manevre gresite. Cei doi incercau zborul in oglinda, o miscare riscanta ce implica apropierea celor doua avioane de acrobaţie la o distanta de cativa metri unul de celalalt. In imprejurari inca neclare unul dintre avioane s-a rotit in aer si l-a lovit pe celalalt. Impactul cu solul a fost fatal pentru Cornel Marinescu.

Medicii nu au mai reusit sa-l salveze. Avea 60 ani, mii de ore de zbor si o experienta indelungata ca pilot instructor, pilot de încercare, inspector de zbor, pilot comandant pe un Fokker 100 şi acrobat la HAWKS of România. Celalalt pilot este Sorin Bochis. Acesta a supravietuit in mod miraculous dar se zbate acum intre viata si moarte la Spitalul Nicolae Oblu din Iasi.

„Pacientul a fost luat in stare critica in unitatea de primire a urgentelor Nicolae Oblu necesitand inca de la prima evaluare resuscitare respiratorie, resuscitare volemica, evaluari imagistice si biologice complexe. In momentul de fata este la terapie intensive, monitorizat si evaluat periodic si daca starea pacientului se va agrava, se va lua sau nu decizia unei interventii neurologice chirurgicale. Putem spune in acest moment ca severitatea lezionala asociata cu complicatiile posibile intuneca prognosticul acestui pacient.”, a declarat Tudor Ciuhodaru – Medic primar urgențe UPU Spital Clinic de Urgențe,,Nicolae Oblu”.

Si in cazul lui Sorin Bochis vorbim despre un pilot cu mare experienta ce a lucrat in trecut in cadrul unei companii aeriene. Medicii sunt rezervati in privinta sanselor de supravietuire dar echipa medicala este aceeasi ca si in cazul politistului din Radauti taiat cu sabia, care a scapat miraculos.

” Ma bazez pe echipa medicala si pe dotarea acestui centru. Daca iau in considerare sevritatea leziunilor pot sa spun ca prognosticul este foarte rezervat. In plus, nu uitati ca suntem aceeasi echipa care a preluat si politistul traumatizat cu sabia de la Radauti iar atunci rezultatele au fost favorabile.”, a completat Tudor Ciuhodaru – Medic primar urgențe UPU Spital Clinic de Urgențe,,Nicolae Oblu”.

Show-ul aerian de la Suceava a fost anulat iar organizatorii au hotarat sa faca o expozitie a avioanelor. S-a tinut un moment de reculegere in memoria lui Cornel Marinescu.