Începe vaccinarea anti-HPV

Sharing is caring!

Luna aceasta va incepe vaccinarea gratuita anti-HPV, care previne cancerul de col uerin. Ministerul Sanatatii a distribuit primele 20.000 de doze de vaccin catre directiile de sanatate publica.

Campania se adreseaza fetelor cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani care au solicitat in 2017 si 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv celor care au trecut de aceasta varsta, dar au solicitat acest serivicu medicilor.

“Ministerul Sanatatii a demarat in aceasta luna campania de vaccinare anti-HPV, campanile inclusa in programul national de vaccinare, mai precis fetele cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani se pot vaccin gratuit la cabinetele medicilor de familie pe baza acelor solicitari facute de parinti pentru perioada 2017-2018 si in baza acestor solicitari Ministerul Sanatatii a repartizat pentru judetul Iasi 303 vaccinuri anti-HPV.”, a declarat Marius Voicescu, purt. de cuv. DSP Iasi.

Schema de vaccinare include doua doze pentru tinerele cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani si trei doze de vaccin pentru persoanele peste aceasta varsta.

“Se pot vaccina fetitele intre 11 si 14 ani, prin cabinetele de medicina de familie. Mai mult decat atat trebuie sa avem in vedere ca pot fi vaccinati si baieteii. Este singura modalitate de preventie deonstrata a aparitiei cancerului de col, dupa cum bine se stie Australia este pe cale de eradicare a acestei atat de grave maladii, este momentul sa consientizam ca preventia inseamna mult mai mult decat a trata, costurile umane si medicale fiind extrem de mari in aceasta boala, rugam toti parintii sa fie parteneri active pentru sanatatea copiilor domniilor lor.”, a completat Ciuhodaru Madalina, medic primar obstetrica-ginecologie.

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana la mortalitatea provocata de cancerul de col uterin fiind inregistrate aproape 2000 de decese anual.

“Si iata ne aflam in fata unei noi infectii care este de natura sa determine o boala deosebit de grava care inseamna cancerul de col uterin si atunci daca avem din nou, iata, o cucerire stiintifica a lumii medicale, un vaccin care ne poate proteja nu de orice fel de boala, nu de o infectie de aceasta data, ne protejeaza de boala canceroasa si stim cu totii, nu trebuie sa fim medici, ce inseamna impactul asupra societatii, asupra individului ca persoana, prezenta unei boli maligne in general. Femeile, atata vreme cat sunt de varsta fertila au aceasta recomandare de a se vaccina anti-HPV, deci sa se protejeze de cancer de col uterin. “, a declarat Carmen Dorobat, manager Spital de Boli Infectioase Iasi.

Cancerul de col uterin poate fi depistat prin testul Babes-Papanicolau, investigatie medicala simpla, care este gratuita in Romania, iar medicii recomanda ca toate femeile cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani sa faca anual acest test.

shares