Începe studiul de proiectare pentru terminalul T4

aeroport iasi

La finalul anului viitor, Aeroportul Iași va avea un nou terminal, dotat la standarde europene, care va aduce o nouă perspectivă și va schimba fata capitalei Moldovei. Conducerea aerogării ieșene a anuntat ca saptamana aceasta a fost dat ordinul de incepere a serviciilor de proiectare și executie a lucrărilor. Autoritatile spera ca în această toamna sa inceapa constructia efectivă a noului terminal.

Un nou terminal la Aeroportul Iasi este necesar pe fondul cresterii numarului de pasageri. Acesta va avea o capacitate de procesare de 3,3 milioane de pasageri/an. În perioadele de vârf, T4 va putea să asigure realizarea formalitatilor pentru 950 de pasageri pe oră. Vor exista sapte porti de imbarcare si trei porți pentru sosiri, cu fluxuri bidirectionale, iar imbarcarea pasagerilor se va face prin aviobridge-uri.

Urmează o perioadă de maxim patru luni în care va trebui să fie finalizat proiectul tehnic și obținută autorizația de construire, după care putem începe lucrările la noul terminal. Asta ar însemna undeva ca prin septembrie octombrie să putem demara lucrările de construire și să reușim în termenul propus de către constructor, de 12 luni să finalizăm noul terminal”, a declarat Romeo Vatră, director R.A Aeroport Iași.

Proiectul este foarte important pentru întreaga regiune.

Un terminal care va avea 31 de mii de metri pătrați, desfășurat pe trei niveluri. Proiectul acesta este foarte important pentru noi și pentru ieșeni, valoarea proiectului fiind 357 de milioane de lei fără TVA și sperăm să depășim pe parcursul acestor doi ani toate obstacolele la creșterile prețurilor la materiale și eventualele întârzieri de livrare astfel încât să reușim până la sfârșitul anului 2023 să finalizăm această investiție”, mai spus Romeo Vatră.

T4 va fi ridicat pe actualul amplasament, în continuarea terminalului T3 și va deservi zborurile internaționale.