Începe semestrul II. Toți elevii din județul Iași merg la școală indiferent de rata de vaccinare a profesorilor sau incidenta cazurilor din localitati

elevi

Mâine începe al doilea semestru al anului școlar 2021 – 2022. Conform noului cadru legislativ, toți elevii din județ vor începe noul semestru cu prezență fizică, cu excepția celor care au deja cursurile suspendate din cauza unor cazuri de infectare.

Modalitatea de organizare a cursurilor nu mai ține cont de gradul de vaccinare al personalului din școli și nici de incidența cazurilor din localitate, ci de rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2.

La sfârșitul săptămânii trecute a fost stabilit noul cadru legal prin Ordinul comun al Ministerului Educației (nr. 3.030/14.01.2022) și Ministerului Sănătății (nr. 82/13.01.2022) privind modificarea Ordinului ministrului educației și al ministrului sănătății, interimar, nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit acestui document, începând cu data de 17 ianuarie 2022, în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe, cursurile se desfășoară cu prezență fizică în toate județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 este cel mult 75%.

În situația în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 este mai mare de 75%, în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe cursurile se desfășoară în sistem online.
Reluarea cursurilor cu prezență fizică se face numai după ce rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 scade sub 70%.

Direcția județeană de sănătate publică comunică pe site-ul propriu rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi.

La nivelul județului Iași, rata de ocupare a paturilor de spital este departe de procentul de 75%, astfel că nu există constrângeri din acest punct de vedere.
Suspendarea activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță se face atunci când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile consecutive.

Pe de altă parte, în cazul în care jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată, întreaga școală trece în regim online. Suspendarea activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii.

Suspendarea activității fizice a întregii școli se face prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.