Începe Postul Paștelui, 11 martie

postul_pastelui

Potrivit calendarului ortodox, începând de ieri am intrat în Săptămâna Albă. Această săptămână mai este cunoscută în popor și sub denumirea de săptămâna dinaintea postului Mare, cea în care creștinii pot să consume inclusiv miercurea și vinerea ouă, lapte, brânză și pește, dar nu și carne.

Anul acesta, Postul Sfintelor Paști începe pe 11 martie. Postul Paștelui este cunoscut de creștini ca fiind cel mai lung și cel mai aspru, fiind de asemenea cunoscut și sub denumirea de Postul Mare. Duminica aceasta, pe 10 martie, romanii vor sarbatori Lasatul Secului,  o sărbătoare ce marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe cel mai lung post rânduit de Biserica Ortodoxă. Pe parcursul postului există zile numite în calendarul ortodox zile cu „dezlegare la pește”, ceea ce înseamnă că cei care postesc au voie să mânânce pește. În Postul Mare, aceste zile sunt: Praznicul Bunei Vestiri, pe data de 25 martie și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.

Pe parcursul celor 40 de zile de post, credincioșii trebuie să se abțină de la anumite gânduri necurate, pofte, petreceri, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează.  In această perioadă petrecerile sunt considerate nepotrivite. Nu face paradă cu succesul. Chiar dacă ai o viață abundență, în Postul Paștelui ostentația este văzuta că un păcat capital.Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.