Începe a IV-a ediție a Expoziției „Bienala Internațională de Gravură Contemporană N-E”

thumbnail (1)

În perioada 19 octombrie – 5 noimebrie, la Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi” vor fi expuse lucrările premianților și nominalizatilor concursului internațional de gravură din cadrul proiectului „Bienala Internaţională de Gravură Contemporană N-E” (BIGC) ajuns la a IV-a ediție.

Evenimentul este organizat de Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” și Fundația „Izvor”,Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

BIGC are ca obiectiv creșterea vizibilității artei ieșene pe plan local, național, regional și internațional, îmbogățirea experiențelor socio-culturale, promovarea principiilor și valorificarea în scopuri educative a învățământului artistic universitar și post universitar.

Concursul din cadrul acestui proiect, desfășurat exclusiv online, a fost deschis pentru artiştii plastici profesionişti, studenţi din anii terminali şi masteranzi ai instituţiilor de învăţământ superior artistic, din ţară şi din străinătate. Astfel, dintr-un număr de 465 de lucrări au fost selectate, în urma jurizării, 202 de creații artistice ce aparțin unui număr de 166 artiști din 40 de țări din întreaga lume.

De asemenea, marți, 19 octombrie, ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției cu lucrări ale artiștilor premiați la edițiile anterioare ale Bienalei, ce va fi prezentată publicului până pe 30 octombrie 2021, pe simezele Muzeului de Artă de la Palatul Culturii din Iași. Tot în acest cadru va avea loc și lansarea expoziției virtuale pe site-ul www.bigciasi.ro, precum și lansarea catalogului de expoziție.

Acest proiect expozițional prezintă tendințele actuale și preocupările artiștilor graficieni la nivel internațional și oferă posibilitatea descoperirii diferitelor tehnici și curente artistice specifice acestei ramuri a artelor vizuale. Ediția din acest an propune diferite activităti destinate publicului larg, un exemplu fiind atelierele de inițiere în arta gravurii.

O ultimă etapă a acestei ediții a IV-a se va desfășura în perioada 1 – 14 noiembrie 2021, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău, Republica Moldova, prin itinerarea expoziției „Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană N-E”, ediţia a IV-a, Iași, 2021.

Detaliile privind acest proiect pot fi consultate pe www.bigciasi.ro și www.palatulculturii.ro. Directorul proiectului este drd. Valentina Drutu, șef Muzeul de Artă; responsabil coordonator, muzeograf Oana Dragotă.